THEPOWERGAME
Της Κασσάνδρας Ιωάννου
Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με το CVC, θα κρίνει την τύχη του deal εξαγοράς που κυοφορείται μεταξύ της Ηπειρώτικης Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός, αναφέρουν στο powergame.gr τραπεζικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της «Δωδώνη» και της «Κολιός» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του CVC με τη Δωδώνη, με την πρώτη η οποία αποκτά τη Vivartia, να έχει καταθέσει σχετική πρόταση εξαγοράς στους μετόχους της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, εξέλιξη που επιβεβαιώνουν στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας.
H ΑΓΝΟ στοιχειώνει την Κολιός
Αναφορικά με την Κολιός, δεν είναι η πρώτη φορά που η Δωδώνη έχει χτυπήσει την πόρτα στην οικογένεια Κολιού. Ωστόσο οι προηγούμενες συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν. Το πρόβλημα ήταν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της, σημαντικό μέρος των οποίων οφείλονται στην πτωχευμένη πλέον ΑΓΝΟ, συμφερόντων της οικογενείας Κολιού.
Η ΑΓΝΟ πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός, το 2003, έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα, όμως στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η γαλακτοβιομηχανία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ τον Μάρτιο του 2014 σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και στα τέλη του 2014 απέλυσε τους εργαζόμενους της.
Η ΑΓΝΟ συνεχίζει να στοιχειώνει την Κολιός. Κατά της τελευταίας έχουν ασκηθεί αγωγές 16.791.343,20 ευρώ από πρώην εργαζόμενους και παραγωγούς της ΑΓΝΟ, η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης. Επίσης έχουν ασκηθεί κατά της εταιρείας αγωγές τρίτων ύψους 10.027.519,67 ευρώ και έχουν χορηγηθεί εγγυήσεις της εταιρείας υπέρ θυγατρικής επιχείρησης μέχρι του ποσού 12.192.408,35 ευρώ.
Κολιός: Το who is who της εταιρείας που μετρά 73 χρόνια λειτουργίας
Η Κολιός, που ιδρύθηκε το 1948, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2020 πωλήσεις αυξημένες κατά 5,65%, τα μικτά αποτελέσματα ήταν αυξήθηκαν κατά 4,98%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα περιόδου ήταν μειωμένα κατά 3,16% (κέρδη ποσό 2.433 το 2020, έναντι ποσό 2.513 κέρδη το 2019). Επίσης πέρυσι η εταιρεία ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις με όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Είχε προηγηθεί το 2019 η συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς, διάδοχο σχήμα της ΑΤΕ, η οποία ενέκρινε την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο και οι αντίστοιχες συμβάσεις υπογράφηκαν την 27η Απριλίου 2020.