THEPOWERGAME
Αυξημένα έσοδα από μισθώματα αναμένει η Prodea Investments το επόμενο διάστημα, λόγω της αυξητικής τάσης που καταγράφεται στις αγορές γραφείων και logistics, όπου έχει εστιάσει τη στρατηγική της τον τελευταίο χρόνο η εισηγμένη εταιρεία.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν το αυξημένο κόστος κατασκευής και η άνοδος των επιτοκίων, που αποτελούν τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ αυτήν την περίοδο.
Ειδικά ως προς την αύξηση των επιτοκίων και με δεδομένο ότι η Prodea έχει έκθεση σε δανεισμό 1,28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακά δάνεια με διάφορες τράπεζες, η εισηγμένη έχει προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 175.000 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε μία ακόμα αντίστοιχη κίνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό των δανείων του ομίλου που είτε είναι με όρους σταθερού επιτοκίου είτε για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου, θα αυξηθεί από 36,5% σε 67,2%. Ουσιαστικά, αυτό που εξασφαλίζει η εταιρεία είναι η αποζημίωση σε περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού της ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο (υπολογίζεται πέριξ του 3%), ώστε να περιορίσει τη ζημία που θα υποστεί και μη θέσει σε κίνδυνο το επενδυτικό της πρόγραμμα αλλά και τη μερισματική της πολιτική.
Η αγορά του κτιρίου του υπουργείου Τουρισμού
Η Prodea προχώρησε και στη μεγαλύτερη μεμονωμένη εξαγορά ακινήτου το 2022, αποκτώντας το συγκρότημα γραφείων, επιφάνειας 9.000 τ.μ., στο οποίο στεγάζεται σήμερα το υπουργείο Τουρισμού. Πρόκειται για ένα ακίνητο-«φιλέτο», στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Αμαλίας 12-14, για το οποίο η Prodea κατέβαλε ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή αυτή ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ένα σημαντικό ακίνητο, το οποίο θα μπορούσε, δυνητικά, να προσφέρει ακόμα υψηλότερη απόδοση, στο ενδεχόμενο μετακίνησης του υπ. Τουρισμού.
Το εν λόγω υπουργείο βρίσκεται στη λίστα των υπουργείων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής στη Δάφνη. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει καν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την επιλογή του αναδόχου.
Πάντως, το σημείο του ακινήτου του υπ. Τουρισμού, ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και σχεδόν δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος, θεωρείται το πλέον ιδανικό και προσοδοφόρο, είτε για χρήση γραφείων είτε για χρήση ξενοδοχείου. Το συγκρότημα ανήκε στο παρελθόν στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είχε στεγάσει και τα γραφεία της ΕΤΕΒΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική της Prodea έχει πλέον διαφοροποιηθεί κι εστιάζει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου που θα αποτελείται κυρίως από «πράσινα» κτίρια. Ειδικότερα, η εταιρεία επιθυμεί το 80% του ενεργητικού της να αφορά τέτοια ακίνητα έως το τέλος του 2027. Με δεδομένο ότι σήμερα το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 25% του ενεργητικού των 2,6 δισ. ευρώ, η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ένα πολύ σημαντικό «στοίχημα» για τη διοίκηση της Prodea.
Οι κατηγορίες στις οποίες θα εστιάσει η εταιρεία είναι τα γραφεία, τα logistics και οι κατοικίες, ένας τομέας που τοποθετείται δυναμικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την εταιρεία ανάπτυξης κατοικιών Livewise.
Εκτός από νέες αναπτύξεις και αγορές «πράσινων» κτιρίων, η Prodea θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση, σε επιλέξιμα ακίνητά της, «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων), έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Παράλληλα, προχωρεί σε πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων, που δεν εξυπηρετούν τον σχεδιασμό της.
Ήδη φέτος η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την πώληση τεσσάρων τέτοιων ακινήτων, εισπράττοντας συνολικά έσοδα 3,46 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε την πώληση ενός κτιρίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο εισέπραξε 2,2 εκατ. ευρώ.
Τέτοιες πωλήσεις αναμένεται να «πυκνώσουν» από το 2023 και μετά, είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε ακόμη και μέσω της διάθεσης χαρτοφυλακίων από ακίνητα. Κατά κύριο λόγο, οι πωλήσεις αυτές θα αφορούν τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας ή κτίρια τα οποία φιλοξενούσαν τέτοιες χρήσεις μέχρι πρότινος και τα οποία έχουν μείνει κενά σήμερα, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του δικτύου των φυσικών καταστημάτων της τράπεζας.