THEPOWERGAME
Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, όπως απεικονίζονται στον ευρωπαϊκό δείκτη TTF, θα εκτιναχθούν από τις αρχές της άνοιξης, τόνισε χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομίλου Mytilineos. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μυτιληναίος απέδωσε τις σημερινές χαμηλές τιμές (κοντά στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Προέβλεψε πως η μείωση των αποθεμάτων που διατηρούν οι ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσει τη ζήτηση και συνεπώς τις τιμές, αφού οι αποθήκες πρέπει να ξαναγεμίσουν για τον επόμενο χειμώνα 2023-24.
Όπως υποστήριξε, «είχα πει πριν από δύο μήνες ότι το TTF θα κινηθεί προς τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όπως και έγινε». Η πτώση αποδίδεται στον καλό καιρό, όπως επισημαίνουν και διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν, επίσης, αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο στις αρχές της επόμενης χρονιάς. «Οι ισορροπίες στον τομέα του φυσικού αερίου είναι πολύ οριακές», είπε ο κ. Μυτιληναίος, και οποιαδήποτε μεταβολή «στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον» οδηγεί σε εκτίναξη τιμών. Πρόσθεσε πως λόγω του καιρού, που εκτιμάται πως θα είναι ήπιος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, και επειδή υπάρχει «μεγάλη επάρκεια στα αποθέματα και στα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές». Με το πρώτο κρύο, όμως, η ζήτηση θα αυξηθεί.
Όλα θα κριθούν τον Μάρτιο, κατά τον επικεφαλής της Mytilineos, επειδή τότε θα γνωρίζουμε πόσο έχουν αδειάσει οι ευρωπαϊκές αποθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και «μεγάλοι διεθνείς οίκοι προβλέπουν έκρηξη τιμών την άνοιξη». Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είπε πως «είναι εκτός πραγματικότητας, αφού μεταφράζεται σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα». Ο ίδιος είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα «υπερκέρδη» σε παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ισοδυναμεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον όμιλο. Ειδικά για τη φορολόγηση κατά 100% των «υπερκερδών» στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας,, που προβλέπει πρόσφατη τροπολογία, είπε πως πρόκειται για μια μορφή «δήμευσης περιουσίας» ή διατίμησης με άλλο όνομα.
Έρχεται μετασχηματισμός του ομίλου
Ο κ. Μυτιληναίος επισημοποίησε χθες πως μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται ανακοινώσεις για σοβαρό μετασχηματισμό του ομίλου, που, όπως είπε, «θα εκπλήξει ευχάριστα μετόχους και stakeholders». Παράλληλα, έχει τεθεί ως στόχος η είσοδος των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κατά την άποψή του, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει κάθε πέντε χρόνια να προχωρούν σε μεγάλο μετασχηματισμό, ώστε να αποκτούν νέα ορμή. Πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλλαγές έχουν μεγαλύτερη χρησιμότητα σε ομίλους που έχουν καλή πορεία, όπως η Mytilineos, καθώς δεν επαναπαύεται το στελεχιακό δυναμικό. Εξήγησε πως «όταν μια εταιρεία δεν πηγαίνει καλά, προσπαθεί να επιβιώσει και είναι πιο μαχητική». Η Mytilineos προβλέπει πως θα έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα στην τρέχουσα και στην επόμενη χρήση, αλλά η διοίκηση πρέπει να βλέπει πιο μακριά.
Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε πως σε καλές εποχές ο μετασχηματισμός είναι πιο εύκολος και για το προσωπικό, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τη νέα γενιά στελεχών. Υπενθύμισε πως πριν από 20 χρόνια ο όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιον της Ελλάδος, «με μια ηγετική ομάδα που ήταν η καλύτερη που είχε ποτέ». Η ομάδα ήταν τότε μεταξύ 45 και 50 χρόνων και σήμερα είναι μεταξύ 60 και 68 ετών», είπε ο επιχειρηματίας. Και κατέληξε πως «θέλω όταν αποχωρήσω από την εταιρεία, η Mytilineos να μη γίνει ένας διάττοντας αστέρας».