THEPOWERGAME
Η ΔΕΗ άντεξε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που ήταν το πιο δύσκολο τρίμηνο για τις ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, υποστήριξε η διοίκηση στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Η επιχείρηση ανακοίνωσε για το εννεάμηνο επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 644 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρουσίασε, όμως, ζημίες 151 εκατ. ευρώ (από ζημίες 85 εκατ. ευρώ πέρυσι), κυρίως λόγω της έκτακτης εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη χρήση 2023 η διοίκηση υποσχέθηκε, πάντως, κέρδη και διανομή μερίσματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστήριξε πως διερευνά το ενδεχόμενο εξαγορών την ίδια ημέρα που η ιταλική Enel επισημοποίησε το σχέδιο πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες περί συζητήσεων για την εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ, τις οποίες δεν έχει επιβεβαιώσει η τελευταία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του ιταλικού ομίλου υποστήριξε πως αποχωρεί από τη Ρουμανία επειδή θεωρεί πως δεν έχει άλλα περιθώρια ανάπτυξης, τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στους τομείς της παραγωγής και της διαχείρισης δικτύων διανομής. Ο κ. Starace επιχείρησε να δώσει, ωστόσο, θετικό πρόσημο στην αποχώρηση, υποστηρίζοντας πως ο όμιλος δεν αποχωρεί λόγω ρυθμιστικών προβλημάτων, παρά το γεγονός πως η σχέση του με την τοπική ρυθμιστική αρχή είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.
Στη ΔΕΗ τόνισαν πως η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σύντομα και σε εμπορική λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως είπαν, μπορεί το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων να καθυστερήσει ένα με δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά παραμένει στόχος της διοίκησης η πλήρης απολιγνιτοποίηση. Γι’ αυτόν τον λόγο επιταχύνει τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Στις ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 490 MW, τα 409 MW από τα οποία είναι φωτοβολταϊκά, τα 73,5 MW αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα πέντε μικρά υδροηλεκτρικά, μαζί με τα έργα που προωθούνται μέσω της συνεργασίας με την RWE Renewables. Σήμερα η επιχείρηση έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ 280 MW και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φτάσουν τα 569 MW. Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο διαγωνισμοί για μεγάλα φωτοβολταϊκά σε Αμύνταιο (210 MW) και Πτολεμαΐδα (550 MW).
Προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης είναι ένα νέο φωτοβολταϊκό, ισχύος 280 MW, στο Αμύνταιο. Ο στόχος της διοίκησης για λειτουργία μονάδων ΑΠΕ ισχύος 5,1 GW την επόμενη τριετία στην Ελλάδα παραμένει. Μαζί με το κοινό σχήμα με την RWE Renewables, το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ φτάνει τα 5,9 GW, με τα περίπου 4 GW, δηλαδή το 80% του στόχου μέχρι το 2026, να είναι «εξασφαλισμένα», αφού είτε έχουν όρους σύνδεσης ή αναμένουν προκειμένου να τους λάβουν.
Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστήριξε πως διαθέτει υψηλή ρευστότητα μέσω των διαθεσίμων και των γραμμών πίστωσης, συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεων, η δύσκολη περίοδος είναι μεταξύ 2024-2026. Εντός της καθεμιάς από αυτές τις χρονιές θα κληθεί να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό που προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 722 εκατ. ευρώ, παρά την είσπραξη του 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).