THEPOWERGAME
Η πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης της Byte Computer από την Ideal Holdings και η αίτηση για διαγραφή των μετοχών της πρώτης από το Χρηματιστήριο θεωρείται από πολλούς η αρχή νέων σοβαρών ανακατατάξεων στον κλάδο της πληροφορικής. Η διοίκηση της Ideal Holdings και το μετοχικό σχήμα υπό τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου ετοιμάζονται για νέες εξαγορές, καθώς επιδιώκουν να διευρύνει την παρουσία της στον χώρο της τεχνολογίας. Νέες εξαγορές σχεδιάζουν και οι μικρότεροι εισηγμένοι από τον χώρο του λογισμικού και των υπηρεσιών τεχνολογίας, όπως η Entersoft και η Epsilon Net, καθώς επωφελούνται από τη σημαντική στήριξη που προσφέρει στην αγορά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όμως, το μεγάλο έπαθλο βρίσκεται αλλού και κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό! Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου, την Quest Συμμετοχών, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας, αν δεν έχουν ήδη δεχθεί, θα γίνουν σύντομα δέκτες προτάσεων για την εξαγορά του ποσοστού τους. Ο πρόεδρος της Quest Συμμετοχών, Θεόδ. Φέσσας, κατέχει το 50,17% της εισηγμένης και η πρώην σύζυγός του (και αντιπρόεδρος του ομίλου), Ευτυχία Κουτσουρέλη, το 24,71%. Με θεσμικά χαρτοφυλάκια να διατηρούν περί το 14% της εταιρείας, μόλις το 11% βρίσκεται στη διασπορά.
Με έσοδα 478,75 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 21 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ο όμιλος που δημιούργησε ο Θεόδ. Φέσσας δεν είναι μόνο ο ισχυρότερος του κλάδου, αφού άντεξε και αναπτύχθηκε στα δύσκολα χρόνια, όταν κατέρρευσαν οι κυριότεροι ανταγωνιστές του (Πουλιάδης και Altec). Στις θυγατρικές του περιλαμβάνονται εταιρείες που κατέχουν επίσης πρωτιές στις αγορές που δραστηριοποιούνται ή σοβαρές διεθνείς συνεργασίες (βλέπε Apple).
Η διοίκηση της Quest Συμμετοχών δεν ρωτήθηκε από το powergame.gr για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως οι βασικοί μέτοχοι θα αναζητήσουν σύντομα διάδοχη κατάσταση. Και επειδή η δεύτερη γενιά της οικογένειας δεν ασχολείται με την επιχείρηση που δημιούργησαν οι κ. Φέσσας και Κουτσουρέλη, η ώρα των μετοχικών ανακατατάξεων πλησιάζει, όπως προβλέπουν στελέχη του κλάδου.
Μήπως για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις εξαγορές της τελευταίας διετίας στον κλάδο; Πολλοί επιχειρηματίες που είχαν ιδρύσει τις εταιρείες τους πριν από 30 ή 40 χρόνια αποσύρονται και οι επιχειρήσεις μεταβιβάζονται σε εισηγμένους ομίλους. Οι τελευταίοι, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Entersoft και την Epsilon Net, επιδιώκουν να διευρύνουν την παρουσία τους σε κάθετες αγορές του λογισμικού και έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας μικρότερες επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση της Byte Computer, ο ιδρυτής της εταιρείας, Σπύρος Βυζάντιος, επιδίωξε να εξασφαλίσει τη συνέχεια της ιστορικής εταιρείας μέσω της ένταξης σε ένα σχήμα με νεότερο management και ισχυρούς μετόχους, όπως η Ideal Holdings. Η διοίκηση της τελευταίας δεν έχει κρύψει πως θα αναζητήσει κι άλλους στόχους εξαγοράς στον χώρο της τεχνολογίας -και όχι μόνο.
Οι κινήσεις εξαγορών διευκολύνονται από τις προβλέψεις για ταχύτατη ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, όχι μόνο λόγω των μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού στο Δημόσιο (που προχωρούν με αργό ρυθμό), αλλά και εξαιτίας των επιδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και ιδιωτών.