THEPOWERGAME
Για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να τηρήσουμε, κατά το δυνατόν, τα ασφυκτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προτιμήσει σχετικά έτοιμες λύσεις για την ψηφιοποίηση κρίσιμων τομέων, αλλά και να προσαρμόσει τους προϋπολογισμούς των έργων ώστε να αντικατοπτρίζουν τις σημερινές συνθήκες της αγοράς π.χ. στις αμοιβές, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany – Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος.
Βέβαια ο κ. Μάνος μιλάει από θέση ισχύος αφού η εταιρεία, που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη δανέζικη Netcompany, διαθέτει ήδη μεγάλη παρουσία, και έτοιμα συστήματα, σε πλήθος τομέων του δημοσίου, από τα τελωνεία και τη φορολογία (ανέπτυξε το TAXIS) μέχρι την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία. Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχεται πως λόγω του μεγάλου αριθμού των έργων τεχνολογίας και του στενού περιθωρίου ολοκλήρωσης οι επιχειρήσεις του κλάδου θα δυσκολευτούν να τα υλοποιήσουν. «Θα υπάρξει θέμα με το capacity των εταιρειών» υποστηρίζει και θεωρεί πως μείζον ζήτημα αποτελεί η προσέλκυση του στελεχιακού δυναμικού που θα προχωρήσει τα έργα.
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η Netcompany – Intrasoft προχώρησε σε 600 προσλήψεις, οι 500 από τις οποίες έγιναν στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή έχει ανοικτές περίπου 250 θέσεις εργασίας και αναζητεί προσωπικό. Οι τεράστιες ελλείψεις εξειδικευμένου δυναμικού στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των μισθών. Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Δανίας είναι, πάντως, πολύ μεγάλες, με τις αμοιβές των προγραμματιστών και άλλων στελεχών να είναι πολλαπλάσιες στην τελευταία.
Λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεγάλων έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί σε αυτό η Netcompany – Intrasoft μεγάλωσε την παρουσία της στην Ελλάδα καθώς την τελευταία δεκαετία η πλειοψηφία των εσόδων προέρχεται από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, όπως είπε ο κ. Μάνος η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα περί τα 227 – 230 εκατ. ευρώ, τα 130 εκατ. από τα οποία θα προέλθουν από υπηρεσίες της Ε.Ε., περί τα 50 εκατ. ευρώ από έργα στο ελληνικό δημόσιο και άλλα 50 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά έργα (τράπεζες και άλλους τομείς). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων προσεγγίζει σήμερα τα 980 εκατ. ευρώ.
Μπορεί αυτή την περίοδο η Netcompany – Intrasoft να συμμετέχει ή να διεκδικεί σημαντικό αριθμό έργων στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μάνος στην προχθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η εταιρεία επιδιώκει, σε συνεργασία με τη μητρική, να διευρύνει τη διεθνή παρουσία της. Έτσι, αναζητεί νέες συμβάσεις σε αγορές όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Νορβηγία ώστε να αξιοποιήσει την τεχνολογία που διαθέτει σε τομείς όπως τα τελωνεία, η φορολογία, κ.α. Στο εννεάμηνο του 2022 η μητρική Netcompany ανακοίνωσε έσοδα 523 εκατ. ευρώ (με αύξηση 62% σε σχέση με πέρυσι) και καθαρά κέρδη 50,3 εκατ. ευρώ.