THEPOWERGAME
Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την ημέρα που ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποχαιρέτισε τους πρώην συνεργάτες του και το προσωπικό της Chipita λίγο πριν από την ολοκλήρωση του deal με την Mondelez και περίπου επτά μήνες από την είσοδο του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ μέσω της Bespoke SGA. Στο ενδιάμεσο διάστημα έγιναν αρκετές κινήσεις και στις δύο εταιρείες, με σημαντικότερες τη μείωση προσωπικού στην Chipita και την αλλαγή στο σύστημα διανομής των προϊόντων της. Οι κινητικότητα επέστρεψε μετά το τέλος του καλοκαιριού με εξελίξεις και από τις δύο πλευρές.
Είσοδος Θεοδωρόπουλου στο ΔΣ της ION
Την περασμένη Παρασκευή γνωστοποιήθηκαν τα νέα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΟΝ όπως αυτά προέκυψαν από την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση. Από εξαμελές το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται οκταμελές με τους ανθρώπους της ΙΟΝ να διατηρούν τις θέσεις που κατείχαν και πριν. Έτσι, η Κωνσταντίνα Κωτσιπούλου παραμένει Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Ευστάθιος Λοΐζος Αντιπρόεδρος και ο Βασίλειος Κοτταρίνος Εντεταλμένος Σύμβουλος. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραμένουν οι Βασίλειος Βυτογιάννης και Νικόλαος Καρκαζής, ενώ αποχώρησε ο Αθανάσιος Τσίτουρας ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν Διευθύνων Σύμβουλος της σοκολατοβιομηχανίας.
Τα δύο νέα μέλη που εισήλθαν – πέρα από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο – είναι ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και η Μαρία Γεώργαλου. Η τελευταία γνωρίζεται επαγγελματικά με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και την Eurohellenic SA και η σχέση τους έγινε πιο στενή τα επόμενα χρόνια, καθώς ήταν Οικονομική Διευθύντρια της Vivartia τα χρόνια που ο ιδρυτής της Chipita ηγείτο του ομίλου, ενώ μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στην Chipita, η κα. Γεώργαλου κατείχε τη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου. Σήμερα είναι μέλος και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Bespoke Holdings, του σχήματος που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος για να συγκεντρώσει τις επενδύσεις του, καθώς και στο Δ.Σ. της Fourlis Holdings.
Η επίσημη είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της ομάδας του στο Διοικητικό Συμβούλιο της σοκολατοβιομηχανίας σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη μίας νέας περιόδου τόσο για τον ίδιο όσο και για την ιστορική βιομηχανία. Είναι άγνωστο πότε θα δούμε θεαματικές κινήσεις στην ΙΟΝ καθώς πέρα από τα συντηρητικά βήματα που χαρακτηρίζουν την επιχείρηση και ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φέρεται να δεσμεύεται με ρήτρα για ένα χρονικό διάστημα από την συμφωνία της πώλησης της Chipita για μη ανταγωνιστική δραστηριοποίηση.
Επίσκεψη Dirk Van de Put στην Ελλάδα
Στο στρατόπεδο της Chipita, πέρα από την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των συστημάτων με αυτά της Mondelez το γεγονός των περασμένων ημερών ήταν η έλευση του CEO της Mondelez International Dirk Van de Put στην χώρα μας. O ισχυρός άντρας της κολοσσιαίας βιομηχανίας τροφίμων συνοδεύονταν από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πολυεθνικής, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό διευθυντικών στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, η αποστολή που διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος συνοδεύονταν από μεγάλη ομάδα ανδρών ασφαλείας που τους ακολουθούσε σε όλες τους τις κινήσεις.
Πέρα από τις συναντήσεις που είχαν με την εδώ διοίκηση του ομίλου επισκέφθηκαν αυθημερόν και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Λαμία. Όπως ήδη είχε γράψει το powergame.gr από τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα έχει αποκτήσει βαρύνουσα θέση στον όμιλο Mondelez χάρη στο τμήμα R&D που είχε αναπτυχθεί για τα προϊόντα ζύμης και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί στην χώρα μας ενός hub που θα ειδικεύεται στα συγκεκριμένα προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναπτυχθεί οι πρώτες συνέργειες μεταξύ σημάτων του ομίλου και αναμένεται εντός του 2023 να δούμε στα ράφια νέα προϊόντα.
Τις διοικήσεις τόσο της ION όσο και της Chipita προς το παρόν προβληματίζει η κατάσταση στην οικονομία και του περιορισμού της κατανάλωσης η οποία φέρεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους. Παράλληλα, καθώς τα περισσότερα από τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά δεν ανήκουν σε αυτά που αποκαλούνται πρώτης ανάγκης προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα όπου αναμένεται περαιτέρω μείωση της δαπανών από τους καταναλωτές. Τέλος, οι δύο εταιρείες καλούνται να επιλύσουν τα γνωστά προβλήματα – κόστος ενέργειας, έλλειψη πρώτων υλών, αύξηση μεταφορικών – που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας.