THEPOWERGAME
Την ώρα που το ράλι στις τιμές των ζωοτροφών εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, στη Δανία δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των τροφίμων και του agribusiness, ο κολοσσός σε ευρωπαϊκό επίπεδο Danish Crown (παράγει μεταξύ άλλων τα γνωστά προϊόντα Tulip) και η DLG θέτουν σε εφαρμογή το καινοτόμο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός 2.0» (Cooperative 2.0) θέτοντας ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής έως 3,9 ευρώ το κιλό στο χοιρινό κρέας.
Για την επίτευξη του στόχου, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις άξονες:
- μαζικές αγορές πρώτων υλών – ζωοτροφών,
- χρησιμοποίηση των κατάλληλων μειγμάτων ζωοτροφών
- και ανταλλαγή δεδομένων για το ποιο μείγμα ζωοτροφών οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.
Σημεία – κλειδιά του προγράμματος είναι:
- Η ενεργότερη εμπλοκή των δύο εταιρειών τόσο στην επιλογή του χρόνου αγοράς των πρώτων υλών (δημητριακών – σόγιας) για ζωοτροφές όσο και στον καθορισμό του μείγματος των ζωοτροφών.
- Η συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδομένων από τις μεμονωμένες φάρμες όσον αφορά τα αποτελέσματα των επιμέρους μειγμάτων που χρησιμοποιούνται.
- Η συμβολή στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 από τις βελτιωμένες ζωοτροφές.
Ο συνεταιρισμός που ξεκίνησε το 1887, η δυναμική ανερχόμενη εταιρεία στο agribusiness
Το πρόγραμμα «τρέχει» φέτος πιλοτικά με τη συμμετοχή 20 κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα χοιροτρόφων – μελών της Danish Crown και της DLG, ενώ από το 2023 θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι 5.620 κτηνοτρόφοι – μέλη της μεγαλύτερης βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην Ευρώπη και ταυτόχρονα μιας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 18,9 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα, 26.000 εργαζόμενους και πάνω από 7,6 δις ευρώ έσοδα σε ετήσια βάση. Η Danish Crown ιδρύθηκε το 1887 (!) και έχει σήμερα παρουσία σε 130 χώρες του πλανήτη.
Συνεταιριστική είναι και η DLG, η οποία ξεκινώντας από την Δανία έχει επεκταθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε όλη την Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Πολωνία, Φινλανδία, χώρες της Βαλτικής) κι έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες agribusiness στην Ευρώπη με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 7,93 δις ευρώ το 2021 (το 70% του τζίρου προέρχεται από την Γερμανία) και τους εργαζόμενους σε 6.620.
Η DLG ασχολείται μεταξύ άλλων με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ειδικά ζωοτροφών καθώς και βιολογικών, την παραγωγή βιταμινών, την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών, την παραγωγή ενέργειας και οικοδομικών υλικών καθώς και το λιανικό εμπόριο.
Οικονομίες κλίμακας και μεταφορά τεχνογνωσίας
Το πρόγραμμα Cooperative 2.0 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρύτερα της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος καθώς και των οργανώσεων κτηνοτρόφων απ’ όλη την Ευρώπη καθώς σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή της βιομηχανίας στην κατεύθυνση βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η εμπλοκή των δύο κολοσσών στις ζωοτροφές οδηγεί σε οικονομίες κλίματος, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν ακόμη και εάν οι κτηνοτρόφοι προχωρούσαν συλλογικά σε μαζικές αγορές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της DLG, κ. Jesper Pagh: «Ως συνεταιρισμοί στόχος μας είναι να δημιουργούμε αξία για τα μέλη μας. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Cooperative 2.0. Μέσω της νέας συνεργασίας ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά στον παραγωγό και του δίνουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία μας. Σε αντάλλαγμα, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους παραγωγούς ώστε να εστιάζουν σ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: την παραγωγή του καλύτερου χοιρινού κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο».