THEPOWERGAME
Σημείο σταθμό για την Ελλάδα θεωρεί την πρόσφατα ανακοινωθείσα είσοδο του κρατικού fund της Σιγκαπούρης GIC στον Όμιλο Sani/Ikos, ο Ηλίας Κορώσης (Elias Corossis), Partner της Hermes GPE στο Λονδίνο.
Η Hermes GPE, κομμάτι πλέον της Αμερικανικής Federated Hermes (NYSE: FHI), με διεθνή παρουσία στο private equity, είναι ένας από τους κύριους μετόχους (μαζι με την Oaktree Capital Management L.P.,Goldman Sachs Asset Management, και δυο family offices) που μεταβίβασαν το μερίδιο τους στον διεθνή θεσμικό επενδυτή GIC (κεφάλαια Σιγκαπούρης), με τη συναλλαγή από το deal να αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας προχωρά κανονικά, και εισάγει το φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο της νέας στρατηγικής συμμαχίας, ύψους 900 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 και με τη GIC, πλέον ως το νέο βασικό μέτοχο της Sani/Ikos.
Αυτή η κίνηση μάλιστα, φανερώνει ότι οι τιμές στο ‘premium’ κομμάτι της ξενοδοχειακής αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, απευθύνονται αποκλειστικά στα… μεγάλα πορτοφόλια, και δη, της ελίτ των θεσμικών επενδυτών.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε την Hermes GPE να πει το διορατικό «ναι» όταν το 2015 πήρε τη μεγάλη απόφαση να επενδύσει στην Sani/Ikos;
«Το δυνατό κίνητρο ήταν η ποιότητα και σύσταση του management», αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία με το powergame.gr ο Ηλίας Κορώσης.
«Η άριστη ποιότητα του Sani/Ikos, και ο συνδυασμός των αδελφών Ανδρεάδη με τον Mathieu Guillemin μας ώθησε να πούμε το «ναι» γιατί είδαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια άρτια dream team: o Ανδρέας Ανδρεάδης στην ηγεσία του ομίλου και διαχείρισης των ξενοδοχείων, ο Σταύρος Ανδρεάδης στο κομμάτι του development, και ο Mathieu Guillemin ως συνεπικεφαλής (co-CEO), έχοντας την εποπτεία των αγορών (Μ&Α) και χρηματοπιστωτικών θεμάτων, και φέρνοντας την τέχνη του private equity με σημαντική εμπειρία. Θεωρώ λοιπόν, πως το στοιχείο που έκανε τη διαφορά ήταν το ανθρώπινο δυναμικό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που δικαιωθήκαμε με αυτή την επιτυχημένη εξέλιξη. Στον τουρισμό, η θέση μας είναι ότι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά είναι να έχεις το σωστό management. Έτσι, μπορείς να δεις τα αποτελέσματα στο ποσοστό των πελατών που θα είναι υπέρ-ικανοποιημένο!», συμπληρώνει.
Τέτοιου μεγέθους deal με τέτοια ανάπτυξη
δεν θα ξαναβρεθεί εύκολα
Παράλληλα, τον είχε εντυπωσιάσει και κάτι άλλο: το γεγονός ότι ένας 100% «φτασμένος» άνθρωπος του private equity, όπως ήταν ο Mathieu Guillemin, θα έκανε την εκπληκτική αυτή μετάβαση και από επενδυτής στην Oaktree θα έμπαινε στη διαχείριση του Sani/Ikos. «Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι είχε πλήρη εμπιστοσύνη στο ότι ο ξενοδοχειακός όμιλος θα διέγραφε ένα κερδοφόρο μέλλον», τονίζει.
«Τέτοιου μεγέθους deal με τέτοια ανάπτυξη δεν θα ξαναβρεθεί εύκολα», λέει με ενθουσιασμό ο κ. Κορώσης καθώς δεν έχουμε πολλά παραδείγματα συμφωνιών που αγγίζουν δισεκατομμύρια στον χώρο της Φιλοξενίας, στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.
Από την άλλη, παραδέχεται πως δεν ήταν όλα απλά και εύκολα, καθώς απαιτήθηκε πολλή δουλειά και προσπάθεια όσον αφορά το πεδίο των τραπεζών και τη χρηματοδότηση.
«Στην πορεία όμως η εταιρεία μεγάλωσε και από μια δύναμη στην Ελλάδα, κατάφερε να γίνει leader σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», περιγράφει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο οργανισμός επεκτάθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία. Επίσης, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης, η GIC, είναι σημείο αναφοράς σαν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο private equity παγκοσμίως.
Μετά τον τουρισμό, σειρά έχει η τεχνολογία
Το ερώτημα που προκύπτει από εδώ και πέρα για την Hermes GPE είναι το εξής: μιας και η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, τι κινήσεις σκοπεύει να κάνει από εδώ και πέρα, στην χώρα μας;
«Πέραν του Τουρισμού, εμείς, τώρα στην Hermes GPE, κατευθυνόμαστε σε διάφορους τομείς ανάπτυξης και καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση τον κλάδο της Τεχνολογίας, για αυτό και έχουμε ιδρύσει ένα νέο fund για εταιρείες τεχνολογίας σε τομείς όπως fintech, cyber, enterprise software, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI), κ.α.», αποκαλύπτει.