THEPOWERGAME
Στην περίπτωση που η παγκόσμια τσιμεντοβιομηχανία ήταν χώρα, τότε θα αποτελούσε τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, πίσω μόνο από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για διαπίστωση του ενεργειακού ομίλου Hive Energy, που επενδύει και στην Ελλάδα, η οποία δείχνει γιατί και οι ελληνικές βιομηχανίες τσιμέντου επενδύουν τους τελευταίους μήνες, σε «πράσινες» και άλλες τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Η επιτάχυνση των επενδύσεων συνδέεται και με την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε έκρηξη των τιμολογίων.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, προωθεί ήδη επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο Καμαρίου για την εγκατάσταση προ-ασβεστοποιητή (pre-calciner). Η επένδυση θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα του εργοστασίου για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη συμβολή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου. Ο όμιλος επίσης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RECODE, για το οποίο αναγνωρίστηκε από το «Ραντάρ Καινοτομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Βασικός Φορέας Καινοτομίας. Το έργο αφορά την εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας στο εργοστάσιο Καμαρίου, με στόχο τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τη μετατροπή τους σε χημικές ουσίες προστιθέμενης αξίας.
Για την υποστήριξη των έργων που θα οδηγήσουν τον όμιλο ΤΙΤΑΝ στην ψηφιακή εποχή, ίδρυσε το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού το 2020. Πριν από λίγες εβδομάδες ίδρυσε πρόσφατα στις ΗΠΑ την CemAI, Inc.(CemAI), μια εταιρεία η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς μια πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων. Η υπηρεσία συνδυάζει τη χρήση ενός λογισμικού, του οποίου η CemAI έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον κλάδο τσιμέντου, με τη συνεχή παρακολούθηση και επίλυση συμβάντων από ειδικούς με εκτενή εργοστασιακή πείρα και εφαρμόζεται σε ολόκληρες γραμμές παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο.
Πριν από λίγες ημέρες το καινοτόμο έργο H2CEM του ομίλου ΤΙΤΑΝ το οποίο αφορά στην παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου, εντάχθηκε στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ–Important Project of Common European Interest,IPCEI). Αποτελεί το μοναδικό έργο από την Ελλάδα που κρίθηκε επιλέξιμο για χρηματοδότηση με κρατική ενίσχυση, στο πλαίσιο αξιολόγησης προτάσεων έργων τα οποία αφορούν στις τεχνολογίες υδρογόνου για βιομηχανική χρήση (IPCEI Hy2Use).
Ο όμιλος επίσης έχει στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, με συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
Η Lafarge Holcim
Ο διεθνής όμιλος Lafarge Holcim στον οποίο ανήκει η ΑΓΕΤ Ηρακλής προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με τη γαλλική Total Energies για την ανάπτυξη μοντέλου απανθρακοποίησης ενός εργοστασίου τσιμέντου. Η Total Energies θα αξιολογήσει επίσης την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία ενός νέου ηλεκτρολύτη, ο οποίος θα παράγει το υδρογόνο που απαιτείται για τα e- καύσιμα (e-fuels). Τα e-καύσιμα αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.
Στην Ελλάδα, η ΑΓΕΚ Ηρακλής πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας και εναλλακτικών καυσίμων στα εργοστάσιά του. Προχώρησε επίσης, στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου στο Βόλο εγκαθιστώντας νέο, πιο «πράσινο» και αποδοτικό φωτιστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών. Το επενδυτικό πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2025 όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Χανής.
Η Geocycle Ελλάς, μέλος του Ομίλου Ηρακλής, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων, «αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία της «συν-επεξεργασίας» και τις υποδομές της τσιμεντοβιομηχανίας για τη βιώσιμη επίλυση των σύγχρονων προκλήσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού, υλοποίησε τη δράση παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού «Sea No Plastic» στην παραλία Α’ Αλίπεδο Αλίμου. Μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση Αll For Blue απομάκρυναν περισσότερα από 160 κιλά απορριμμάτων. Η εταιρεία επίσης δώρισε στον Δήμο Αλίμου τους κάδους που κατασκευάστηκαν από πλαστικό που έχει συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των παράκτιων και υποβρύχιων δράσεων καθαρισμού της All For Blue.