THEPOWERGAME
Σε συνεργασία με την Ocean Winds, την κοινή εταιρεία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie, θα αναπτυχθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ο κ. Περιστέρης πρότεινε να εφαρμοστεί ένα μικτό σύστημα ανάπτυξης της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα, ώστε να μη χαθεί χρόνος κατά την περίοδο προετοιμασίας του σχετικού θεσμικού, ρυθμιστικού και χωροταξικού πλαισίου.
Αντίστοιχο σύστημα, όπως είπε, ακολουθούν και αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τόνισε πως εταιρείες όπως η Ocean Winds, η Iberdorla, η Total και άλλοι, ετοιμάζονται για να λάβουν αδειοδοτήσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW που θα κατασκευαστούν την περίοδο μεταξύ 2030 – 2035.
Κατά τον κ. Περιστέρη, «οι ιδιώτες αναλαμβάνουν τα πρώτα χρόνια και το κόστος και το ρίσκο ενώ το κράτος σχεδιάζει ώστε να αδειοδοτήσει σε δεύτερη φάση περισσότερες περιοχές».
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είπε πως μέχρι να υλοποιηθεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί στους ιδιώτες να εγκαταστήσουν κάποιους πιλοτικά υπεράκτια αιολικά.
Για τη δέσμευση μιας συγκεκριμένης περιοχής να υπάρχει προέγκριση με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ύστερα από αίτηση του φορέα. Η απόφαση αυτή θα έχει σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου χωροταξικού συμβουλίου.
Μετά θα μπορούν να αρχίσουν οι έρευνες και οι μετρήσεις ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που είναι απαραίτητες.
Προκειμένου να μη δεσμεύονται περιοχές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από ιδιώτες προτείνεται ο ανάδοχος να πληρώνει ετήσιο κόστος και να προσκομίζει εγγυητική επιστολή ως εγγύηση για οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση ήθελε προκύψει.
Στη συνέχεια ο ανάδοχος να προσκομίζει τα στοιχεία για την οριστική αδειοδότηση, να γίνεται η οριστική χωροθέτηση του έργου και με προεδρικό διάταγμα να εγκρίνεται η σχετική στρατηγική μελέτη.
Στη συνέχεια το έργο να μπει στο τελικό στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των σχετικών εγκρίσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κ.α.
Όπως είπε ο κ. Περιστέρης, «βεβαίως να γίνει εκτεταμένη δουλειά από την πολιτεία όπως για εκχώρηση θαλασσίων οικοπέδων για έρευνες τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά αυτό να μην αποτελέσει λόγο καθυστερήσεων για εκδήλωση ενδιαφέρον από ιδιώτες» στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Πρόσθεσε πως είναι κρίσιμος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον «είναι θέμα πολιτικής απόφασης για το ποιος επιβαρύνεται για το κόστος. Στη Γερμανία, μέχρι πέρυσι τουλάχιστον, η σύνδεση γίνονταν χωρίς επιβάρυνση του ηλεκτροπαραγωγού.
Αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης και σαφώς θα έχει επίπτωση στην τιμή αποζημίωσης» του παραγωγού. Ο ίδιος είπε πως συμφωνεί με άποψη που εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου σύμφωνα με την οποία εξετάζεται αν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πρέπει να αποζημιώνονται με προκαθοριζόμενη τιμή, ενώ σε δεύτερο στάδιο μέσω ανοικτών διαγωνισμών με απόλυτη διαφάνεια».
«Το θέμα του κόστους δεν είναι εύκολο να λυθεί» είπε ο κ. Περιστέρης που υπενθύμισε πως το πρώτο θαλάσσιο αιολικό θα θέλει 5-6 χρόνια από σήμερα για να λειτουργήσει οπότε και τα κόστη θα έχουν πέσει και δεν θα είναι συγκρίσιμα με τα σημερινά.
Τέλος επισήμανε πως τα σταθερά και πλωτά θαλάσσια αιολικά έχουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενης αξία γιατί έχουν μεγάλη δαπάνη για ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές αλλά και για τις διασυνδέσεις αφού οι ελληνικές βιομηχανίες μπορούν να προμηθεύσουν τα απαραίτητα καλώδια.
Όσο για την Ocean Winds, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο κ. Σπ. Μαργαρίτης, ενσωματώνει τις δραστηριότητες υπεράκτιων αιολικών της EDPR και της Engie. Σήμερα έχει υπό κατασκευή υπεράκτια αιολικά 1,5 GW και υπό ανάπτυξη άλλα 4 GW με στόχο να φτάσει τα 5 – 7 GW υπό λειτουργία μέχρι το 2025.