THEPOWERGAME
Υπόμνημα προς την πολιτεία για την ενέργεια και τα άμεσα μέτρα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος.
«Ένας συνδυασμός παραγόντων ανισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας, προκαλεί αμφιβολία για την επόμενη μέρα και απειλεί τη βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία», επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος.
Στις προτάσεις της ΚΕΕΕ μείζον είναι ο στόχος της αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων -και κυρίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων- και η μείωση των σχετικών επιπτώσεων.
Οι προτάσεις
Η αρμόδια επιτροπή ενέργειας της ΚΕΕΕ ζητεί άμεσα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και μεταξύ άλλων προτείνει:
– Απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις
– ‘Αρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων
– ‘Αρση μεγίστου ορίου ισχύος των 3 MW
– Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής
– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή
– Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
– Θεσμικής παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα
– Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις».
Τι είπε ο Γιάννης Μασούτης
«Η ελληνική πολιτεία καλείται να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές οι οποίες θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά», δήλωσε ο κ. Μασούτης. Επεσήμανε ακόμη ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα καταργήσουν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, λόγω του υφιστάμενου αθέμιτου ανταγωνισμού από χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.