THEPOWERGAME
Εντεκα όμιλοι εκδήλωσαν σήμερα αρχικό ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΔΕΗ χωρίς να τους κατονομάζει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μόνο πως πρόκειται για «στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές». Η ΔΕΗ «θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας».
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί πλήθος φημών για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ, με την ονοματολογία να περιλαμβάνει ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους ή διαχειριστές δικτύων, εγχώριους «παίκτες» όπως ο όμιλος Κοπελούζου (σε συνεργασία με το καναδικό fund PSP που ελέγχει και την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») και διεθνείς επενδυτικούς ομίλους όπως η αυστραλιανή Macquarie.
Το σημαντικό αρχικό ενδιαφέρον συνδέεται με το γεγονός πως η εταιρεία, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο λόγω των τεράστιων προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, θα επωφεληθεί από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος. Το νέο πλαίσιο θα υποστηρίξει το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα των 2,3 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Ως «καρότο» για τους ξένους επενδυτές λειτουργεί και το υψηλό ποσοστό εγγυημένης απόδοσης, κοντά στο 7%, που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αποδόσεις που προσφέρουν αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης δικτύων στην Ευρώπη. Τα έσοδα – και συνεπώς ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίου – του ΔΕΔΔΗΕ καθορίζονται με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις προβλέψεις για την περίοδο 2021 – 2024 να οριστικοποιούνται εντός του πρώτου τριμήνου.
Δέλεαρ για τους επενδυτές αποτελούν και τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των τεχνολογικών και άλλων υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος, όπως είχε υποστηρίξει και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης είχε βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης, με μεγάλη συχνότητα βλαβών, καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση πελατών, κ.α.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράμματος βρίσκονται οι «έξυπνοι μετρητές», έργο για το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη δανειοδότηση του ΔΕΔΔΗΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης με περίπου 850 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, «το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε Πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 6 έτη».