THEPOWERGAME
Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου Eunice για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στο τομέα της ενέργειας, και την μετεξέλιξή της σε ρυθμιστή των εξελίξεων και ενεργειακό Hub της ΝΑ Ευρώπης παρουσιάστηκαν από τον κο Γιώργο Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρο του Ομίλου EUNICE , στις εργασίες του 6ου Southeast Europe Energy Forum 2022 (SEEF2022).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το εθνικής σημασίας έργο ισχύος 2.000 μεγαβάτ (2GW) ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου GAP, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα που εξασφαλίζουν το βιώσιμο χαρακτήρα του, αλλά και την κατασκευαστική του αρτιότητα και ασφάλεια. Από τον Αντιπρόεδρο του ομίλου Eunice επισημάνθηκε ειδικότερα ότι «ο GAP διασφαλίζει την προσθήκη στο σύστημα μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές, ενώ έχουν προβλεφθεί όλα εκείνα τα μέτρα για να υπάρξει η ελάχιστη όχληση στην ευρύτερη περιοχή από την κατασκευή του έργου».
Ο κος Πεχλιβάνοχλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην γεωπολιτική αξία του GAP, «η παλέτα των ενεργειακών projects που αναπτύσσει ο όμιλος Eunice συμβαδίζει με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», κάνοντας αναφορά στην χάραξη του έργου, που διέρχεται μέσα από την οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, ενδυναμώνοντας τη γεωπολιτική παρουσία της χώρας μας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, αναφέρθηκε επίσης στο ζωτικής σημασίας έργο για τη προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στη περιοχή, του Southern Aegean Interconnector (SAI) ηλεκτρικό αγωγό διασύνδεσης Αττικής, Δωδεκανήσου και Κρήτης, το οποίο συνδέεται με το έργο διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa Power Interconnector (GAP) ώστε η μεταφορά ενέργειας μεταξύ των δύο ηπείρων να γίνεται με τους καλύτερους οικονομικούς, ενεργειακούς και τεχνικούς όρους.
Τα παραπάνω έργα είναι ανάγκη να συνδυαστούν με τη κατασκευή υποδομών αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας (batteries), είπε ο κος Πεχλιβάνογλου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και το χαμηλό της κόστος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Όμιλος Eunice προωθεί άμεσα την ανάπτυξη δύο εμβληματικών έργων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, δυναμικότητας 250 MW έκαστο, σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Όμιλος πρωτοστατεί στη χάραξη σημαντικών ενεργειακών έργων, μικρής και μεγάλης κλίμακας, καθιστώντας για πρώτη φορά τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ως συνδιαμορφωτή στις εξελίξεις που αφορούν την «αρένα» των ενεργειακών υποδομών. Παράλληλα, τόνισε τον θετικό αντίκτυπο των έργων του Ομίλου στο τομέα των επενδύσεων, «έργα όπως ο GAP και ο SAI επιτρέπουν την είσοδο μεγάλων διεθνών επενδυτών στην χώρα μας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, αλλά και την μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας από χώρες της Δύσης, στην Ελλάδα».
Το παρόν στο SEEF2022 έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και Αμερικανοί διπλωμάτες από Βαλκανικές χώρες, με τη συμμετοχή του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος εξήρε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου. Το Forum διοργανώνεται από το US Chamber of Commerce και την Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας με την στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και αποτελεί κορυφαίο θεσμικό γεγονός, η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.