THEPOWERGAME
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί γείτονές της, όπως η Τουρκία, δεν έχουν αντίστοιχες δεσμεύσεις για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς μπορούν να επωφεληθούν με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν απώλεια εσόδων, μείωση επενδύσεων και μείωση εξαγωγών».
Πρόκειται για επισήμανση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης της Μυτιληναίος με επίκεντρο τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) στις επιχειρήσεις και τις αλλαγές που φέρνουν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαλεξόπουλος για να μην υπάρξει πλήγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει η χώρα να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τους κοινοτικούς πόρους για την μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και αλλαγές στη φορολογική πολιτική, στη χωροταξία και άλλους τομείς ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Θεωρεί, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική τόνωση της κυκλικής οικονομίας όπου η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και σοβαρές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους υποστήριξε πως η ελληνική βιομηχανία έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% τα τελευταία χρόνια, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. είναι -22%. «Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μετάβασης και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα.
Είχαμε λίγες επενδύσεις, λάθος νοοτροπία και τώρα είμαστε σε σημείο καμπής. Κατέληξε πως «στην εφαρμογή έχουμε αδυναμία» και αν επικεντρωθούμε σε αυτό το σημείο τότε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας καθώς η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η επικεφαλής του «Δικτύου» και υποψήφια για το αξίωμα του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Αννα Διαμαντοπούλου είπε πως χρειάζεται να ορίσουμε με σαφήνεια τους στόχους μέσω των οποίων η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη στροφή στην πράσινη οικονομία. Στη συνέχεια να καθορίσουμε εγκαίρως τις πολιτικές ώστε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία μέχρι το τραπεζικό στοίχημα.
Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη λεπτομερούς ανάλυσης του πως θα επιμεριστεί το κόστος από αυτή την ενεργειακή μετάβαση. «Το κόστος από την απολιτικοποίηση δεν πρέπει να το πληρώσουν μόνο οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας» υποστήριξε.
Κατά την κα Διαμαντοπούλου η ενεργειακή μετάβαση με παράλληλο όφελος για την οικονομία είναι δισεπίλυτος γρίφος καθώς είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει η χώρα ισχυρή βιομηχανία. Επικεντρώθηκε στην ανάγκη φορολογικών κινήτρων για να υποστηριχθεί η μετάβαση των επιχειρήσεων προς την πράσινη ενέργεια και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), η στήριξη των διμερών συμβολαίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεγάλων πελατών (PPAs), αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων έρευνας και συνεργασιών ελληνικών βιομηχανιών, πανεπιστημίων από τη χώρα μας και το εξωτερικό. Όπως είπε, διεθνώς καταβάλλεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια στον τομέα των πράσινων καυσίμων.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Επικεντρώθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσω αλλαγών στο αδειοδοτικό πλαίσιο και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισαν τη σημασία που δίνουν πλέον οι επενδυτές στις πράσινες στρατηγικές των επιχειρήσεων.