THEPOWERGAME
«Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης και πλέον κινείται για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργούνται» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Θυμ. Μπουλούτας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Ο όμιλος ανακοίνωσε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 22% στα 479 εκατ. και καθαρά κέρδη 12 εκατ. (από ζημιές στο περυσινό εξάμηνο), συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που μεταβιβάζεται στην Motor Oil.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τελευταία για την πώληση του 75% του τομέα ΑΠΕ υπολογίζεται στα τέλη του χρόνου. Την επόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil για την έγκριση της συναλλαγής. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η πρόταση της Ελλάκτωρ για την επαναγορά του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019 με κουπόνι 6,375%. Η περίοδος αποδοχής λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου με τον κ. Μπουλούτα να υποστηρίζει πως η Ελλάκτωρ θα χρηματοδοτήσει την προσφορά με χρηματοδότηση από τοπικές τράπεζες και ρευστά διαθέσιμα. Σε εξέλιξη είναι και η υποχρεωτική προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της REDS από την Ελλάκτωρ έναντι 2,48 ευρώ ανά μετοχή.
Στα 2,8 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΑΚΤΩΡ φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεισέφεραν περίπου το 65% των εσόδων ΑΚΤΩΡ, ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων). Η διοίκηση υποστηρίζει πως επιπρόσθετα η ΑΚΤΩΡ θα είναι ο κατασκευαστής των έργων του ομίλου στις Γούρνες Ηρακλείου καθώς και στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 350 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής «έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των υφιστάμενων έργων καθώς και με τους εν εξελίξει σχετικούς διαγωνισμούς. Με σκοπό την αντιστάθμιση του αρνητικού αντίκτυπου από τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών στα μεγέθη του κατασκευαστικού κλάδου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού αναθεώρησης τιμών στις συμβάσεις δημοσίων έργων αλλά και την θεσμοθέτηση πριμ 5% επί του υπολειπόμενου συμβατικού τμήματος για την τήρηση των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων».
Στις παραχωρήσεις, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή παρουσίαση, η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, παρουσίασε αύξηση 31% στο πρώτο εξάμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ειδικά στην Αττική Οδό η κυκλοφορία εμφανίζεται αυξημένη κατά 28% σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο. Όμως παραμένει 1,5% χαμηλότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, κυρίως λόγω του χιονιά στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.
Τα ακίνητα
Στα ακίνητα η διοίκηση επαναλαμβάνει στον απολογισμό του εξαμήνου πως «εξετάζει την αγορά όμορων του εμπορικού πάρκου Smart Park οικοπέδων και σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου». Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η θυγατρική REDS «είναι σε αναμονή της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για να προχωρήσει στην έκδοση αδειών». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, παρκινγκ 850 – 1.000 θέσεων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.
Επιπλέον το 2023 «θα ξεκινήσουν οι κατασκευές για το Cambas Project, στην περιοχή της Κάντζας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια. Κατόπιν της έκδοσης προεδρικού διατάγματος, έχει επικαιροποιηθεί το Business Plan και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Master Plan. Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευές το 2023. Η ολοκλήρωση των έργων, που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, μουσείο, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο 40 κλινών και χώρους πολιτισμού, προβλέπεται το 2026. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου προϋποθέτει την οριστικοποίηση της χρηματοδότησής του».
Για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου επισημαίνεται πως «το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε 345.567 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Επί του παρόντος, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αγοράς των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και στην οποία θα εισφερθεί (σε είδος) το εν λόγω ακίνητο, για τη διαμόρφωση του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του SPV». Παράλληλα ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης για το Business Plan και το Master Plan. Το σχέδιο για τις Γούρνες που μελετάται, «προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων, καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο καθώς και άλλες χρήσεις».