THEPOWERGAME
Συνέχισαν να κινούνται ανοδικά οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη το 2021 καθώς σε επίπεδο ομίλου έσπασε το φράγμα των 140 εκατ. ευρώ (141,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 3% σε σχέση με το 2020) ενώ εταιρικό επίπεδο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν σε 119,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το powergame με στελέχη της εταιρείας σημαντική είναι η συμβολή των εξαγωγών όπου φέτος προσεγγίζουν το 50% των συνολικών πωλήσεων.
Αντίθετα με τις πωλήσεις τα κέρδη εμφάνισαν κατακόρυφη πτώση και σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,25 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. το 2020. Περίπου 2 εκατ. ευρώ «ροκανίστηκαν» από τα κέρδη σε κινήσεις που αφορούν την δραστηριότητα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αμοιβών και δαπανών, εξόδων μηχανοργάνωσης και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σημαντική επιβάρυνση προέκυψε από τα έξοδα σε επίπεδο παραγωγής καθώς το 2021 είχαμε ιστορικά υψηλές τιμές στο πρόβειο γάλα ενώ κατακόρυφη ήταν και η αύξηση σε ενέργεια και υλικά συσκευασίας.
Οι πρώτες ύλες δεν άφησαν ανεπηρέαστο και τον δανεισμό της ομίλου της Δωδώνης. Συγκεκριμένα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στο τέλος του 2021 σε 49 εκατ. ευρώ έναντι 46,8 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 4%. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ο αυξημένος δανεισμός είναι αποτέλεσμα της ταχύτερης εξόφλησης παραγωγών και προμηθευτών καθώς και της σημαντικής αύξησης τιμής του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γάλα είναι το βασικό κόστος για της Δωδώνη καθώς ανέρχεται περίπου στο 85% του κόστους παραγωγής.
Οι επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία
Αν και η Δωδώνη δεν επηρεάζεται από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς δεν έχει καμία δραστηριότητα στις δύο χώρες αντιμετωπίζει μία σειρά αρνητικών εξελίξεων όπως και σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου. Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεση των οικονομικών μεγεθών οι εχθροπραξίες οι οποίες συνεχίζονται επί του παρόντος έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω χώρες προμηθεύουν επίσης με σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, σπόρων και λιπασμάτων τους Έλληνες αγρότες, αυτό προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα στην Ελληνική αγορά, επισημαίνει η διοίκηση της Δωδώνης.