THEPOWERGAME
Επιχορηγήσεις ύψους 31,73 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές ύψους 1,96 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει η απόφαση ένταξης της επένδυσης της TheraCell Laboratories στην Κόρινθο στις διατάξεις του νόμου περι στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάση και η ελληνοαμερικανική επένδυση περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 82,92 εκατ. ευρώ οι οποίες εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4608/2019. Η συγκεκριμένη κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία τουλάχιστον 50 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της TheraCell, δαπάνες ύψους 4,35 εκατ. ευρώ αφορούν στη δημιουργία ενός εργαστηρίου με τον κατάλληλο εξοπλισμό και δαπάνες ύψους 78,57 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης. Οι ενισχυόμενες δαπάνες είναι ισόποσες και για την πρώτη κατηγορία δαπανών, η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγές ύψους 1,96 εκατ. ευρώ ή στο 45% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών. Η δεύτερη κατηγορία δαπάνων, θα λάβει επιχορήγηση 31,73 εκατ. ευρώ ή περίπου στο 40% των ενισχυόμενων δαπάνων.
Ο στόχος της επένδυσης
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το υπ. Ανάπτυξης, η TheraCell Laboratories θα επιδώξει την αναβάθμιση της έρευνας στον τομέα της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας. Ειδικότερα στόχος της επένδυσης είναι η προώθηση της κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας. Συγκεκριμένα η επένδυση με τίτλο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» περιλαμβάνει:
- την εγκατάσταση των μονάδων OMPULs εντός του περιβάλλοντος χώρου, κοντά στο σημείο νοσηλείας των ασθενών, επιλεγμένων νοσοκομείων που διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο,
- την ολοκλήρωση της βιομηχανικής έρευνας και των αυτοματισμών των OMPULs για μαζική παραγωγή θεραπειών,
- την πειραματική ανάπτυξη των θεραπειών μέσω των κλινικών δοκιμών στα πλαίσια της εγκριτικής διαδικασίας η οποία θα αφορά τη δοκιμή και τεκμηρίωση των νέων προϊόντων σε περιβάλλον πραγματικών συνθηκών ασθενειών και νοσηλείας, και τέλος,
- την παραγωγή και διάθεση νέων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.
Ουσιαστικός στόχος, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του αν. υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, είναι η κλινική ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων αυτόλογων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, η παραγωγή των οποίων θα πραγματοποιείται κοντά στα κέντρα νοσηλείας, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες αυτόνομες παραγωγικές μονάδες OMPULs (Orgenesis Mobile Processing Unit Laboratories) με την εφαρμογή του αποκεντρωμένου μοντέλου POCare (Point of Care), δηλαδή της ανάπτυξης, παραγωγής και χορήγησης των CGTs (Cell & Gene Therapies) πλησίον του ασθενούς. Αυτόλογες θεραπείες είναι εκείνες που ο δότης κυττάτρων είναι ο ίδιος ο ασθενής.
Οι θεραπείες αυτές βασίζονται σε μια πατενταρισμένη πλατφόρμα της TheraCell για τη μηχανική ιστών και κυτταρικών θεραπειών στους τομείς της δερματολογίας, των ανωμαλιών χόνδρων και της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο στην επένδυση αυτή η TheraCell συνεργάζεται με την αμερικανική Orgenesis Maryland η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq και συμμετέχει στην TheraCell Laboratories με 50%.
Οι μέτοχοι και η νέα μονάδα της TheraCell Laboratories
Ειδικότερα μέτοχοι της TheraCell Laboratories είναι η Orgenesis Maryland Inc. με 50% και η Theracell Προηγμένες Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές Α.Ε. με 50%. Διαχειριστής της εταιρείας είναι Φώτης Σακελλαρίδης o οποίος είναι και διαχειριστής της TheraCell A.E. Στην Orgenesis Maryland Inc αντιπρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων είναι ο ελληνικής καταγωγής Greg Roumeliotis.
Η νέα μονάδα έρευνας και ανάπτυξης μελλοντικών θεραπειών της Theracell Laboratories θα δημιουργηθεί στο Λεχαίο Κορινθίας σε ακίνητο που παραχώρησε η ΕΤΑΔ. Οι αυτόνομες παραγωγικές μονάδες (OMPULs) θα τοποθετούνται προσωρινά σε επιλεγμένους χώρους εντός ή πλησίον νοσοκομείων και σε κάθε περίπτωση όσο το δυνατόν εγγύτερα στο σημείο νοσηλείας των ασθενών.
Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί απο ίδια κεφάλαια της εταιρείας ύψους 4,15 εκατ. ευρώ, με τραπεζικό δανεισμό 51,19 εκατ. ευρώ και τέλος με τις προαναφερόμενες επιχορηγήσεις ύψους 31,73 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργήσει 174 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2026 που θεωρείται το τέλος της επένδυσης.