THEPOWERGAME
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η σύσταση της ΙΝΚΑΤ Energy στην οποία μεταφέρονται οι δραστηριότητες της Intrakat στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με τη διοίκηση της εταιρείας να υποστηρίζει, χθες, πως συνεχίζονται οι συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη συγκεκριμένη θυγατρική.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον βελγικό όμιλο Parkwind στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης και ο μεγαλομέτοχος (και διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΚΑΤ Energy) Λουκάς Λαζαράκης περιέγραψαν το σχεδιασμό του ομίλου στην πράσινη ενέργεια.
Ο κ. Σουρέτης ξεκαθάρισε πως η Intrakat θέλει να λειτουργεί ως developer στον τομέα των ΑΠΕ, δηλαδή να αναπτύσσει έργα και στη συνέχεια να τα μεταβιβάζει σε επενδυτές που ειδικεύονται σε τέτοιες τοποθετήσεις, αφού βέβαια εξασφαλίσει πως θα έχει και η ίδια έσοδα σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο και αναζητεί στρατηγικό επενδυτή ο οποίος «θα βάλει πλάτη» για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει η εισηγμένη.
Ακολουθώντας τις αλλαγές της αγοράς η Intrakat, όπως είπε χθες ο κ. Λαζαράκης, αναμένεται να υπογράψει μέχρι τα τέλη του έτους το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) «πράσινης ενέργειας» (περί τα 100 MW). Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή η Intrakat έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 100 MW, ενώ επιπλέον αιολικά ισχύος 100 MW έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης και η κατασκευή τους θα αρχίσει σταδιακά από τα τέλη της φετινής χρονιάς. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 500 MW που έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και ωριμάζουν σταδιακά.
Στο χαρτοφυλάκιο της Intrakat βρίσκονται και φωτοβολταϊκά ισχύος 350 MW ενώ έχει καταθέσει και αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 700 MW (περιλαμβάνεται μονάδα 500 MW στη Βοιωτία). Στόχος της διοίκησης, είπε ο κ. Λαζαράκης, είναι να έχει περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού δανείου (Πειραιώς και Εθνική) η εισηγμένη διαθέτει «τη μαγιά» για να προχωρήσει τις επενδύσεις, αλλά θα χρειαστεί και στρατηγικό εταίρο καθώς η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια περί το μισό δισ. ευρώ.
Ο κ. Σουρέτης είπε πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόσφατο σχέδιο νόμου (συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή) για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο για να αξιοποιήσει η χώρα μας το θετικό κλίμα στις ΑΠΕ χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών για την αναβάθμιση των δικτύων και των διεθνών διασυνδέσεων, αλλά και ουσιαστικός έλεγχος στις κρατικές υπηρεσίες ώστε μία περιφέρεια της χώρας να μη ζητάει διαφορετικά δικαιολογητικά από μια άλλη για αντίστοιχη επένδυση!
Ποια είναι η Parkwind
Για την υπογραφή της συμφωνίας βρέθηκαν χθες στην Αθήνα οι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Parkwind, οι κ.κ. François Van Leeuw και Eric Antoons. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Colruyt που ελέγχει τον εισηγμένο βελγικό όμιλο λιανικής (και όχι μόνο) Colruyt Group, με έσοδα περίπου 10 δισ. ευρώ στην τελευταία χρήση. Η βελγική οικογένεια επενδύει σε διάφορους τομείς μέσω της επενδυτικής εταιρείας Korys η οποία σήμερα λειτουργεί δύο funds με ονόματα που θυμίζουν Ελλάδα: Το «Galateia» και το «Naiades». Οι Βέλγοι δισεκατομμυριούχοι επενδύουν στην αιολική ενέργεια και μέσω της Virya Energy.
Όπως εξήγησαν χθες οι δύο επικεφαλής της Parkwind, η εταιρεία λειτουργεί σήμερα τέσσερα θαλάσσια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 771 MW στα ανοικτά του Βελγίου ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζει ένα ακόμα θαλάσσιο αιολικό στην Γερμανία. Ταυτόχρονα προωθούν δύο αντίστοιχα έργα στην Ιρλανδία ενώ έχουν υπογράψει και συμφωνία συνεργασίας για επέκταση στη Νορβηγία. Η συμφωνία με την Intrakat, όπου οι δύο εταίροι θα κατέχουν από 50%, είναι η πρώτη που υπογράφουν στην περιοχή της Μεσογείου. Η διοίκηση της Parkwind υποστήριξε πως η ελληνική αγορά έχει σημαντικές προοπτικές και πως παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών στη χώρα μας θεωρεί πως είναι η έγκαιρη υλοποίηση των δικτύων και η δημιουργία των κατάλληλων λιμενικών υποδομών. Το Βέλγιο ευνοήθηκε από το γεγονός πως τόσο η χώρα, όσο και γειτονικά κράτη, όπως η Ολλανδία, διαθέτουν τεράστιες λιμενικές υποδομές, τόνισαν. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ευνοείται από την εμπειρία του ευρωπαϊκού Βορρά στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών και μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα τις σχετικές επενδύσεις. Στο Βέλγιο χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια από τη στιγμή που πήραν την απόφαση για το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο μέχρι την ώρα που λειτούργησε.