THEPOWERGAME
Δύο νέες συμφωνίες εξαγορών εταιρειών έχει στα σκαριά ο όμιλος Ideal. Η μία προς εξαγορά εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής, ένα κλάδο στον οποίο έγινε και η προηγούμενη κίνηση της Ideal, καθώς πρόσφατα απέκτησε τη Netbull αντί 6 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, η ομάδα επενδυτών που ανέλαβε τον όμιλο έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέσω της Ideal Holdings και τα υπόλοιπα αφορούν στην εξαγορά του Attica Stores. Η τελευταία έγινε με άλλους επενδυτές (Οικογένεια. Λασκαρίδη Ίδρυμα Ωνάση, Τσάκος, Σαραντίτης κ.ά.). Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι μέτοχοι της Ideal Holdings δεν θα διστάσουν να ρίξουν νέα κεφάλαια, εφόσον αυτό απαιτηθεί π.χ. για εξαγορές νέων επιχειρήσεων.
Σήμερα ο όμιλος Ideal ελέγχει τρεις επιχειρήσεις, τις Astir Vytogiannis, 3Cents Artisanal Beverages και την Netbull. Μέχρι τις 30 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Coleus Packaging στην Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπάρχουν όρια είτε στην αξία των επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν τον όμιλο, αλλά ούτε και στον αριθμό των επιχειρήσεων.
Εκ των πραγμάτων ωστόσο, η ομάδα του δεν μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες από τρεις έως τέσσερις εξαγορές επιχειρήσεων το χρόνο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κάθε εξαγορά είναι μια υπόθεση που μπορεί να κρατήσει έξι έως 12 μήνες, καθώς θα πρέπει τόσο οι πωλητές , όσο και οι αγοραστές, να αισθανθούν εμπιστοσύνη για το νέο βήμα που κάνουν μαζί. «Για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνος, δεν είναι κάτι απλό», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ideal Holdings.
Η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, όπως εξειδικεύθηκε χθες, στοχεύει στην απόκτηση του 100% της εταιρείας ή στη χειρότερη περίπτωση, ενός μεγάλου πλειοψηφικού μεριδίου. Η εξαγορά συνήθως περιλαμβάνει μετρητά ή και μετοχές της μητρικής εταιρείας (Ideal Holdings). Οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε μια στρατηγική εξόδου διάρκειας πέντε ετών και αφού έχουν επιτευχθεί οι απαραίτητες υπεραξίες. «Παλιά απαιτούνταν επτά έως 10 χρόνια για μια τέτοια έξοδο, αλλά σήμερα, καθώς η αγορά μετασχηματίζεται ταχύτερα, τα πέντε χρόνια είναι ένας ικανοποιητικός χρόνος για την έξοδο ενός επενδυτή», είπε ο πρόεδρος της Ideal Holdings.
Πέρυσι, η Ideal Holdings είχε έσοδα 51 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 2,5 εκατ. ευρώ. Με τις εξαγορές ωστόσο ο όμιλος αναμένεται θα φτάσει και να ξεπεράσει φέτος τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ. Μόνον η ενσωμάτωση της Coleus στην Astir Vytogiannis, θα φέρει ενοποιημένα έσοδα άνω των 60 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 10 εκατ. ευρώ. Τόσα ήταν τα pro forma έσοδα των δύο επιχειρήσεων μέσα στο 2021.
Η ενεργειακή κρίση δεν φοβίζει τη διοίκηση του ομίλου Ideal. Αν και τα στελέχη της ανέφεραν ότι οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστούν ακόμη μέχρι το τέλος του 2023, εν τούτοις το πρόγραμμα εξαγορών συνεχίζεται απρόσκοπτα. Προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η εταιρεία θα μπορεί να δανείζεται μέχρι δύο φορές τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, ήτοι 30 εκατ. ευρώ στην παρούσα φάση. Ωστόσο αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η διοίκηση της εταιρείας δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα φέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για μία εξαγορά.