THEPOWERGAME
Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και στην εστίαση είναι ελληνικό φαινόμενο όμως είναι σχεδόν πανευρωπαϊκό και διεθνές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη στην Ιρλανδία ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών παμπ της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι δυσκολεύεται να βρει προσωπικό καθώς δεν επέστρεψαν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, κυρίως οι μετανάστες, μετά την πανδημία.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια για να βρουν προσωπικό τα σωματεία εξετάζουν την διοργάνωση εκδηλώσεων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ώστε να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους στην Ιρλανδία.
40.000 κενές θέσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Failte Ireland (της εθνικής αρχής τουριστικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας) οι κενές θέσεις στον κλάδο φθάνουν τις 40.000 στην χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Δουβλίνο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παμπ της Ιρλανδίας (Licensed Vintners Association), Donal O’ Keefe «το πρόβλημα είναι πιο οξύ στο Δουβλίνο, δεδομένης της έλλειψης καταλυμάτων και του κόστους στέγασης. Είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε το διεθνές μας προσωπικό πίσω στο Δουβλίνο, εκείνους που έφυγαν κατά την διάρκεια του Covid, όταν εξετάζουν πως έχει διαμορφωθεί το 2022 το κόστος ζωής στην πρωτεύουσα».
Σύμφωνα με τον κ. Ο’ Keefe η Ένωση των Παμπ σε συνεργασία με την Failte Ireland εξετάζει «την διοργάνωση εκδηλώσεων σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων μήπως και τους ενθαρρύνουμε να έρθουν στην Ιρλανδία».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης η κρίση εύρεσης προσωπικού θα κρατήσει στην Ιρλανδία για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκολύνει τις διαδικασίες στους ξένους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν στην χώρα.
Τα ίδια προβλήματα
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ιρλανδία τα κύρια προβλήματα (πέρα από αυτά της στέγασης και του κόστους ζωής που συναντάται κυρίως στο Δουβλίνο) για την μη επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες είναι το «μη κοινωνικό ωράριο» και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μισθών.
Τα παραπάνω επικαλέστηκαν σε έρευνα που συμμετείχαν πάνω από 1.000 εργοδότες.
Στην ίδια έρευνα ρωτήθηκαν 2.200 σχετικά με τους μισθούς που λαμβάνουν. Λίγο περισσότερο από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δήλωσαν ότι λαμβάνουν 10-12 ευρώ την ώρα προ φόρων στην τρέχουσα ή στην πιο πρόσφατη εργασία τους στον τουριστικό κλάδο.
Το 16% δήλωσε ότι έλαβε λιγότερα από 10 ευρώ την ώρα και μόλις 2% ότι κερδίζει περισσότερα από 20 ευρώ την ώρα.