THEPOWERGAME
Επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2027 αναμένονται στις τηλεπικοινωνίες. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά τους παρόχους και τους νεοεισερχόμενους στη αγορά τηλεπικοινωνιών. Συνολικά θα επενδυθούν μέχρι το 2027 πάνω από 5,6 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στη κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία.
Βασικός μοχλός των επενδύσεων είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει εξαγγείλει επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία ή 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, σημαντικές επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχει εξαγγείλει η Nova (μαζί με την Wind), η Vodafone, ύψους 0,6 δισ. ευρώ αλλά και η ΔΕΗ ύψους 0,7 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ στόχο έχει να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Επίσης θα επεκτείνει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, το πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΤΕ έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, αφού για φέτος ο οργανισμός περιόρισε το διανεμόμενο μέρισμα κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και αύξησε τον όγκο των επενδύσεων (capex) στα 650 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ που είναι περίπου ο μέσος όρος της πενταετίας. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 η εταιρεία είχε αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών που έφθανε σε 580.000 νοικοκυριά. Στόχος είναι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με οπτικές ίνες που θα διέρχονται έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής τηλεπικοινωνιών είναι ο όμιλος της Nova, που τώρα συγχωνεύεται με την Wind Hellas. Οι δύο εταιρείες μαζί, έχοντας την υποστήριξη του βασικού μετόχου United Groupκαι BC Partners, φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή. Μάλιστα η Windαπόσχισε τις δραστηριότητες δικτύων οπτικών ινών (Hellenic Open Fiber, HOF) με στόχο να καταστεί ανεξάρτητη εταιρεία, που πιθανώς με τη συνεργασία τρίτων, θα αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών.
Ο τρίτος δεν αποκλείεται να είναι η ΔΕΗ, με την οποία η Nova στο παρελθόν είχε και έχει συνομιλίες συνεργασίας. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει στρατηγική εισόδου στις τηλεπικοινωνίες με έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών που θέλει να αναπτύξει, αξιοποιώντας το δίκτυο της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με ελληνικές τράπεζες, με στόχο την χρηματοδότησή της με 680 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Αντίστοιχα σχέδια έχει και η Vodafone, η οποία αναφέρει ότι στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πέρυσι. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων κινητής 5ης γενιάς και σταθερής οπτικών ινών.
Στις επενδύσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν και άλλες που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα άλλα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνον το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 6 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές (5G corridors, Fiberready κ.ά.), ενώ ένας μεγάλος αριθμός άλλων έργων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (UFBB, SFBB κ.ά.).