THEPOWERGAME
Ανέλπιστη άνοδο παρουσίασαν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο, μετά από ένα πτωτικό σερί πέντε μηνών, σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια του Food Retail CEO Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος για Ελλάδα και Βουλγαρία της NielsenIQ, κ. Βάιος Δημοράγκας. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2%, έναντι πτώσης 3,6% τον Ιανουάριο και 1,8% τον Φεβρουάριο. Η πρώτη εξήγηση για την μεταστροφή αυτή συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αντανακλαστικά που ενεργοποίησε αυτή στην κατηγορία καταναλωτών που τρέχουν να στοκάρουν σε περιόδους κρίσης.
Μπορεί η άνοδος του Μαρτίου να μην αρκεί για να καλύψει τη «χασούρα» του πρώτου διμήνου, όμως σύμφωνα με τον κ. Δημοράγκα, η εικόνα δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς η αγορά έχει αλλάξει επίπεδο. Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2022 διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αλλά πολύ πιο πάνω (+14%) από το 2019, όπου οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο είχαν διαμορφωθεί σε 1,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είναι το τελευταίο έτος αναφοράς «κανονικότητας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μετρήσεις της NielsenIQ, το πρώτο δίμηνο του 2022 δεν έτρεξαν όλα τα προϊόντα και όλες οι κατηγορίες με την ίδια ταχύτητα. Μπορεί η πλειοψηφία να κινήθηκε πτωτικά, όμως υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, στα ζυμαρικά παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση σε ονομαστικό επίπεδο (σ.σ. από το άθροισμα ή την διαφορά που προκύπτει από την κίνηση του όγκου πωλήσεων και της αξίας πωλήσεων) της τάξης του 9,4%, το οποίο προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση της τιμής του προϊόντος (7,3%) και σε μικρότερο βαθμό (2,1%) από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Ακολουθεί το ψωμί με ονομαστική αύξηση 8,8% και τα μπισκότα με 3,5%. Αντίθετα, έντονα πτωτικά κινούνται άλλα βασικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι (-7,2%), τα δημητριακά πρωινού (-7,4%), τα αναψυκτικά (-5,4%), το γάλα (-5,1%) και τα αλλαντικά (-4,8%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αλλαντικά είναι η μόνη κατηγορία από τις βασικές των τροφίμων όπου δεν υπήρξε αύξηση της μέσης τιμής (-2,6%).
Πρωταθλητής στην πτώση τα σαπούνια
Στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την συγκράτηση της πανδημίας οδήγησε στην σημαντικότερη πτώση που εμφανίζει κατηγορία προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και είναι αυτή των σαπουνιών (-15,1%) είτε σε μορφή μπάρας είτε σε μορφή υγρού σαπουνιού. Σημαντική είναι η πτώση και στις οδοντόκρεμες (-7,1%) και στα σαμπουάν (-6,2%). Οι μοναδικές κατηγορίες που διασώζονται, και αυτές εξαιτίας της αύξησης των τιμών, είναι οι πάνες ενηλίκων (7,1%) και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής (3%).
Το σύνολο της κατηγορίας οικιακών ειδών και καθαριστικών κινήθηκαν καθοδικά με την μεγαλύτερη πτώση να εμφανίζουν τα καθαριστικά (-10,3%), τα απορρυπαντικά και τα ενισχυτικά πλυσίματος (-9,7%), τα λευκαντικά (-9,1%) και τα είδη σφουγγαρίσματος και ξεσκονίσματος (-8,5%). Τα μόνα προϊόντα που εμφανίζουν μικρή μονοψήφια πτώση είναι τα χαρτιά υγείας (-1%), οι σακούλες σκουπιδιών (-2%) και τα χαρτιά κουζίνας (-2,9%).