THEPOWERGAME
Κίνητρα για συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορούν οι παραγωγοί-μέλη ενός συνεταιρισμού να επενδύουν σ’ αυτόν αγοράζοντας επιπλέον μερίδες, προτείνει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας και μιας από τις 10 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων με ετήσιο κύκλο εργασιών 265-270 εκατ. ευρώ, του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέας Δημητρίου.
Σήμερα ο αριθμός των επιτυχημένων συνεταιρισμών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής είναι κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάχτυλα. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι με μεγάλα χρέη που επιβιώνουν οριακά χωρίς φυσικά να μπορούν να ασκούν παρεμβατικό ρόλο στην αγορά.
Συνολικά στην ελληνική αγορά, το μερίδιο των συνεταιρισμών είναι πολύ χαμηλό, κάτω του 20%, την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άνω του 50%, στη Γαλλία υπερβαίνει το 60%, στην Ολλανδία το 70% και στη Δανία το – εντυπωσιακό – 85%.
«Κούρεμα» χρεών και αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συνεταιριστικής επιχείρησης της χώρας τάσσεται υπέρ της κινητροδότησης της συγχώνευσης συνεταιρισμών ομοειδών προϊόντων προκειμένου, όπως δηλώνει στο powergame.gr, να δημιουργηθούν μεγάλες και ισχυρές συνεταιριστικές οργανώσεις ανά τομέα παραγωγής (ενδεικτικά, το ελαιόλαδο, τα ροδάκινα, την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία).
Στα κίνητρα εξηγεί ότι -μεταξύ άλλων- μπορεί να περιλαμβάνονται μειώσεις στη φορολογία, «κούρεμα» χρεών των «προβληματικών» συνεταιρισμών ή και αποδέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων, που σήμερα είναι δεσμευμένα λόγω χρεών και συνήθως αναξιοποίητα, ώστε να αξιοποιηθούν από τη νέα συνεταιριστική οντότητα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση.
Οι συγχωνεύσεις, δηλώνει ο κ. Α. Δημητρίου, απαντούν στα κελεύσματα των καιρών και είναι επωφελείς για όλα τα μέρη («win win situation») καθώς θα προκύψουν βιώσιμα και ανταγωνιστικά συνεταιριστικά σχήματα στην αγορά, τα οποία θα μπορούν να ασκούν αποτελεσματικότερα τον παρεμβατικό τους ρόλο προς όφελος και των παραγωγών- μελών τους και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Παραγωγοί επενδυτές στους συνεταιρισμούς
Μία δεύτερη πρότασή του προέδρου της ΠΙΝΔΟΣ είναι να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να επενδύουν στους συνεταιρισμούς που είναι μέλη αποκτώντας επιπλέον συνεταιριστικές μερίδες. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στο συνεταιρισμό μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης σε ποσοστό έως 35%, ωστόσο κάθε μέλος του μπορεί να έχει μόνο μία μερίδα.
Ο κ. Α. Δημητρίου προτείνει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να μπορούν όσα μέλη ενός συνεταιρισμού επιθυμούν να αποκτούν επιπλέον μερίδες έως ένα συγκεκριμένο αριθμό (βάση συζήτησης μπορεί να είναι οι 5-10 μερίδες) κι έτσι να ωφελούνται και οι συνεταιρισμοί στους οποίους θα εισρέουν νέα κεφάλαια και οι ίδιοι οι παραγωγοί που θα επενδύουν στη συνεταιριστική επιχείρηση στην προοπτική της οποίας πιστεύουν και στην οποία, άλλωστε, συμβάλλουν έμπρακτα και οι ίδιοι.
Παρεμβατικός ρόλος σε παραγωγή, μεταποίηση, αγορά και καινοτομία
Ο πρόεδρος της ΠΙΝΔΟΣ θεωρεί αναγκαία «την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στο συνεταιριστικό θεσμό και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις με ευθύνη και της Πολιτείας και των παραγωγών. Για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να ασκούν σοβαρό παρεμβατικό ρόλο στην παραγωγή, τη μεταποίηση, την αγορά και την καινοτομία. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσουν ίδια κεφάλαια με υποδομές και διάθεση για συνεταιριστικές συμπράξεις», σημειώνει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα έχουν προοπτική και μέλλον και θα παίξουν το ρόλο που χρειάζεται να παίξουν στη χώρα».