THEPOWERGAME
Την τρίτη ανατίμηση μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο είναι έτοιμες να επιβάλουν τις ερχόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι ελληνικές βιομηχανίες στρωμάτων.
Όπως λένε στο powergame.gr παράγοντες της αγοράς, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο τα στρώματα έχουν ανατιμηθεί κατά 20% ενώ διψήφιο είναι το ποσοστό της αύξησης της τιμής που θα περάσουν οι εταιρείες μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι ανατιμήσεις και στα στρώματα, ένα είδος που δεν αποτελεί πρώτη ανάγκη για τους καταναλωτές, έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων στις πρώτες ύλες. Η τιμή του σιδήρου, βασική ύλη για το στρώμα, έχει αυξηθεί από τα 650 ευρώ ο τόνος που ήταν πέρυσι στα 1.300 ευρώ σήμερα. Πολλαπλάσια είναι η τιμή στο βαμβάκι και στο μαλλί. Από 2,3 ευρώ το κιλό το μαλλί η τιμή του έχει αυξηθεί στα 3,2 ευρώ, ενώ πάνω 72% έχει αυξηθεί η τιμή στο αφρολέξ. Η τελευταία αύξηση στο αφρολέξ πέρασε στην αγορά την 1η Απριλίου.
Οι αυξήσεις στις τιμές, που δεν συγκρατούνται από τις προσφορές, έχει οδηγήσει σε ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που συνοδεύτηκε με νέο γύρο έντονων ανατιμήσεων των πρώτων υλών καταγράφεται μείωση κατά 40% της κατανάλωσης σε επίπεδα λιανικής. Αντιθέτως οι πωλήσεις προς τον κλάδο των ξενοδοχείων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και αυτό εξισορροπεί κάπως την κατάσταση.
Όμως, το πρόβλημα παραμένει και οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν βρεθεί να χάνουν τον ύπνο τους λόγω και της νέας κρίσης που έρχεται σε συνέχεια της διψήφιας υποχώρησης των πωλήσεων τους στην πανδημία και των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την αξία της εγχώριας βιομηχανίας, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς στρωμάτων υπολογίζεται ότι θα φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια τα 43 δισ. δολάρια από 30 δισ. δολάρια που είναι σήμερα. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάγκη των πολιτών να ξαναβρούν τον… ύπνο τους και των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις απώλειες από την αϋπνία. Σύμφωνα με έρευνα της Rand, η αϋπνία κοστίζει στην αμερικανική οικονομία πάνω από 400 δισ. δολάρια, 140 δισ. δολάρια στην Ιαπωνία, και 50 δισ. δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία.