THEPOWERGAME
Εξοργισμένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι για τις πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και παρουσιάζουν τα καταλύματα τους ως ξενοδοχεία, χωρίς, σύμφωνα με τους ίδιους, να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση ούτε τις υποχρεώσεις που έχει ένα αδειοδοτημένο ξενοδοχείο. Το «ξενοδοχείο» μάλιστα που έχει γίνει κόκκινο πανί για τους ανθρώπους του κλάδου είναι το Radisson RED το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Στην περίπτωση του νέου συγκροτήματος αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος κατά την διάρκεια της παρουσίας της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο οι ξενοδόχοι δεν είναι κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν αυτή λειτουργεί κάτω από κανόνες και ανταγωνίζεται τα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία επί ίσοις όροις. «Εξοργίστηκα όταν ενημερώθηκα πριν από λίγες ημέρες με μία επένδυση που θα φέρει την υπογραφή της Radisson και η οποία δεν έχει καμία άδεια. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς δεν έχουμε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πελάτης διαμένει σε ένα διαμέρισμα, χωρίς να πληρώνει ΦΠΑ, φόρο διαμονής, χωρίς να καταβάλει η επιχείρηση ΕΝΦΙΑ επαγγελματικής στέγης ενώ και τα δημοτικά τέλη είναι κατοικίας, δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από αυτά της επαγγελματικής δραστηριότητας» ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΞ έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό «λάθος» που έχουν κάνει οι επενδυτές του Radisson RED καθώς «ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες όπως είναι η εστίαση, κάτι που δεν υφίσταται σε άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από ένα μπλοκ διαμερισμάτων αμφιβόλου αδειοδοτικής κατάστασης, όταν προβάλλεις υπηρεσίες ξενοδοχείου που δεν προβλέπεται από την άδεια που έχεις, προκύπτει ένα θέμα για τον κλάδο των ξενοδοχείων και για αυτό μας βρίσκει απέναντι. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς το ένα δεν έχει ΦΠΑ, Φόρο Διαμονής, τα ίδια δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ, ούτε ασφαλισμένο προσωπικό, ούτε τα ίδια μέτρα ασφάλειας. Κοινώς προσφέρουμε σχεδόν τις ίδιες υπηρεσίες αλλά με διαφορετικά κόστη».
Το φαινόμενο όπως ανέφερε είναι ο κ. Τάσιος είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη με την Ομοσπονδία να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες τόσο στις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού Αττικής και Θεσσαλονίκης με το πρόβλημα τα επικεντρώνεται στο ότι δεν υπάρχουν σαφής κανόνες λειτουργίας για την βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας όπου η βραχυχρόνια μίσθωση «τρέχει» με ρυθμούς πολλαπλάσιους της ξενοδοχειακής ανάπτυξης δημιουργώντας προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.
Κίνηση και από τον Βασιλικό
Όπως είχε γράψει το powergame.gr πριν από ένα περίπου μήνα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός βρίσκεται στη φάση συγκέντρωσης αντίστοιχων πρακτικών με σκοπό τη δημιουργία φακέλου με παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές από επιχειρήσεις και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία διαμοιρασμού. Στόχος του είναι να κατατεθούν τα στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές καταλυμάτων που εμφανίζουν ότι παρέχουν υπηρεσίες ξενοδοχείων χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί σε κάποια υπηρεσία ως ξενοδοχεία.