THEPOWERGAME
Εν μέσω αμφιβολιών για την εκδήλωση δεσμευτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, με υποβολή οικονομικής προσφοράς, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ περνάει από σήμερα, Τρίτη στο τελικό στάδιο της διαδικασίας απόλυσης περίπου 1.060 υπαλλήλων της καταχρεωμένης βιομηχανίας σιδηρονικελίου.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει κάποιους εκ των υποψηφίων που παραμένουν στο παιχνίδι να καταθέσουν οικονομική προσφορά, οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ προαναγγέλλουν πως θα σκληρύνουν τη στάση τους με στόχο να αποτρέψουν τις απολύσεις.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ειδικός διαχειριστής έχει απευθύνει πρόσκληση για διαβούλευση με τους υπαλλήλους για σήμερα το μεσημέρι. Αν δεν εμφανιστούν σήμερα, θα προχωρήσει σε δεύτερη πρόσκληση και, τελικά, σε τρίτη πρόσκληση ώστε η τελευταία συνάντηση να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Μετά και την τρίτη πρόσκληση θα προχωρήσει η διαδικασία των απολύσεων και η καταβολή των αποζημιώσεων οι οποίες αναμένεται να φτάσουν περί τα 22 εκατ. ευρώ, αφού γίνονται με την προηγούμενη νομοθεσία, όταν δεν είχαν υπάρξει οι περικοπές των μνημονίων.
Προβλέπεται πως τμήμα του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ θα προσληφθεί εκ νέου στη βιομηχανία ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και η εγκατάσταση του επενδυτή μέσω του διαγωνισμού παραχώρησης που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να εμφανιστεί επενδυτής στις 15 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Στη διαδικασία έχουν μείνει τρεις υποψήφιοι, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, η Μυτιληναίος και η Commodity & Mining Insight Ireland. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί πως οι υποψήφιοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τα θεσμικά κενά που θα αντιμετωπίσουν, αν βρεθούν με τη σύμβαση παραχώρησης στα χέρια τους, όπως για παράδειγμα, με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Αν δεν υπάρξουν προσφορές στις 15 Μαρτίου, τόσο στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο, όσο και στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μεταλλείων, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης της ΛΑΡΚΟ. Προ ημερών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε για άλλη μία φορά την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με προηγούμενες αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατ. (με τους τόκους φτάνουν τα 170 εκατ. ευρώ). Επιπλέον επιβλήθηκε πρόστιμο στο δημόσιο, ύψους 4,4 εκατ. ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης, ενώ η Ελλάδα πληρώνει και κατ’ αποκοπήν πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:
- τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
- τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο διαγωνισμός που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής αφορά:
- Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
- Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
- Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
- Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη)
- Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
- Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα)