THEPOWERGAME
Κάμψη εσόδων και κερδών παρουσίασε η Vodafone Ελλάδος στη χρήση του 2020-21. Ειδικότερα, για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου 2021, τα έσοδα ανήλθαν σε 907,3 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 377,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 20,1 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) είναι μειωμένα κατά περίπου 5,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2019-2020 ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία από κέρδη ύψους 41,8 εκατ. ευρώ.
Η κάμψη των εσόδων της επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας. Τα έσοδα κινητής υποχώρησαν κατά 42,6 εκατ. ευρώ ή 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019-20. Σημαντική επίσης μείωση σημείωσαν και τα λοιπά έσοδα που διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκατ. ευρώ έναντι 53,9 εκατ. ευρώ την προπερασμένη χρήση.
Αντίθετα, αύξηση κατά 14,1 εκατ. ευρώ ή 5,3% σημείωσαν τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης αύξηση κατά 4,8 εκατ. ευρώ ή 7,7% σημείωσαν τα έσοδα πωλήσεων εξοπλισμού (κινητά κ.λπ.).
«Το περιθώριο EBITDA παρουσίασε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ως αποτέλεσμα μείωσης εσόδων κινητής, επακόλουθο της επιβολής μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που μείωσε τις μετακινήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και επισκεπτών στην Ελλάδα. Η εταιρεία κατάφερε να αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση των εσόδων κινητής μέσω της πώλησης υπηρεσιών σταθερής και δίνοντας έμφαση στις αυξημένες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Πρωτεύων στόχος της εταιρείας παρέμεινε η διατήρηση της υφιστάμενης πελατειακής βάσης και η απόκτηση νέων πελατών μέσω της παροχής συνδυαστικών υπηρεσιών», ανέφερε η διοίκηση της επιχείρησης στις οικονομικές της καταστάσεις.
Η δημιουργία ζημιών (μετά από φόρους) έναντι κερδών στην προηγούμενη χρήση, είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, όσο και της αύξησης της φορολογίας. Ο φόρος εισοδήματος διαμορφώθηκε σε 42,8 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση 2019-20.
Η διοίκηση της Vodafone επαναβεβαιώνει στις οικονομικές της καταστάσεις, τον στόχο υλοποίησης επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, κινητής 5G και σταθερής FTTH.
Επιπλέον, η Vodafone κατασκευάζει υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα συνδέσουν 11 ελληνικά νησιά με το ηπειρωτικό δίκτυο της Vodafone, μέσα από μία επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη, στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 650.000 νοικοκυριά της χώρας, ενώ το δίκτυο υποθαλάσσιων οπτικών ινών θα προσφέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε 1 εκατ. κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες τους.