THEPOWERGAME
Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για εναλλακτικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την προσφυγή της λιπασματοβιομηχανίας ELFE (πρώην ΒΦΛ) στον Άρειο Πάγο στο πλαίσιο της πολυετούς δικαστικής διαμάχης των δύο εταιρειών.
Χθες, έγινε γνωστό πως το Εφετείο Αθηνών, μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019 που δικαίωνε την τελευταία, έκανε δεκτή την έφεση και την αγωγή της ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απέρριψε πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE. Όμως, η διοίκηση της ELFE ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να μπαίνει πάλι στον πάγο ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισιης είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως ο όμιλος, που πωλεί το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (μαζί με το 65% του ΤΑΙΠΕΔ), θα αναζητήσει άλλους τρόπους απεμπλοκής . Όπως είχε τονίσει κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου «πρέπει να εστιάσουμε σε μία μόνο δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου», προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να «τρέχουμε» ταυτόχρονα δύο εταιρείες με το ίδιο χαρτοφυλάκιο», εννοώντας την Elpedison και την ΔΕΠΑ Εμπορίας (μέσω της κατά 100% θυγατρικής «Φυσικό Αέριο»).
Η πιθανότητα πώλησης της «Φυσικό Αέριο», που διαθέτει χαρτοφυλάκιο περίπου 500.000 πελατών στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, είχε κάποια στιγμή κυκλοφορήσει ως μια λύση στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μια τέτοια λύση, όμως, θα οδηγούσε σε πλήρη αποδυνάμωση της τελευταίας αφού οι ισχυροί εγχώριοι όμιλοι που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφέρονται ακριβώς για το χαρτοφυλάκιο πελατών της «Φυσικό Αέριο». Ένα άλλο σενάριο προέβλεπε την εισαγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο χρηματιστήριο, πράγμα όμως που είναι εξίσου δύσκολο όταν εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με την ELFE. Το τρίτο σενάριο συνδέεται με τη μερική μετοχοποίηση, που θα περιλαμβάνει την πώληση του ποσοστού των ΕΛΠΕ τα οποία πιέζουν ώστε να απεμπλακούν.
Η δικαστική κόντρα
Η δικαστική κόντρα των δύο εταιρειών χρονολογείται από το 2019 όταν πρωτόδικη απόφαση δικαίωσε την ELFE για την τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμήθευε η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι περιόρισε τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 60 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής απαίτησης 86,7 εκατ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Στη συνέχεια οι δύο εταιρείες προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών που εξέδωσε πρόσφατα την απόφαση που δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά ακολούθησε η ανακοίνωση της ELFE πως θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Το θέμα είναι κρίσιμο για την υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία αφού τυχόν δικαίωση της ELFE από το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχες προσφυγές από άλλους μεγάλους πελάτες για το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου.
Εξαιτίας της διαμάχης το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει πως «για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τον Μάρτιο 2021 να αναστείλει τη Φάση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών μέχρι τα τέλη του Q4 2021 (σ.σ. το τέταρτο τρίμηνο του 2021), οπότε και θα ενημερώσει τους Προεπιλεγέντες Επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα».
Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είχαν περάσει η C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), η ελβετική Met Holding AG, η Power Globe LLC από το Κατάρ, ο διεθνής όμιλος Shell Gas B.V., η ολλανδική Vitol Holding B.V. (που είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και για τα ΕΛΠΕ χωρίς τελικά να καταθέσει προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που κηρύχθηκε άγονος), ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison International Holding N.V., η κοινοπραξία Motor Oil με την ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίος.