THEPOWERGAME
Μετά την «ξανθιά», τη «μαύρη», την «κόκκινη», έρχεται τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά και η μπλε μπίρα να ανατρέψει όλα όσα θεωρούνταν δεδομένα.
Την παρήγαγε και την διακινεί στην αγορά μια μικροζυθοποιία στη Γαλλία και ήδη η ανταπόκριση των καταναλωτών, που έσπευσαν να τη δοκιμάσουν από περιέργεια, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Το μπλε χρώμα στη μπίρα επιτυγχάνεται μέσω της χρησιμοποίησης κατά τη ζυθοποίηση της γνωστής σπιρουλίνας, ένα φύκι του γλυκού νερού του οποίου η κατανάλωση ως superfood έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Από τη σπιρουλίνα αξιοποιείται η πρωτεΐνη φυτοκυανίνη, η οποία αν και μπλε χρώματος είναι το συστατικό που δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα (συμβάλλει στη φωτοσύνθεση) στη σπιρουλίνα.
Καθώς μάλιστα πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτέλεσε και την γενεσιουργό αιτία της μπλε μπύρας: για να ενθαρρύνουν τη χρήση της σπιρουλίνας ως σημαντικού για την υγεία συμπληρώματος διατροφής οι άνθρωποι της εταιρείας παραγωγής σπιρουλίνας σε αστικές φάρμες, Etika Spirulina διερεύνησαν σε συνεργασία με τα στελέχη της μικροζυθοποιίας Hoppy Urban Brew (HUB), στην πόλη του Roubaix, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, τη δυνατότητα χρησιμοποίησής της και στο δημοφιλές στην Κεντρική Ευρώπη ποτό.
Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες επί σχεδόν δύο χρόνια για να προκύψει η μπλε μπίρα, η οποία κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο υπό το brand «Line».
Σύμφωνα με τα στελέχη της HUB, η μπλε μπύρα είναι session IPA (Indian Pale Ale), χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Στη γεύση κυριαρχεί ο λυκίσκος με ελαφρές νότες εσπεριδοειδών και επίγευση τροπικών φρούτων.
Η πρώτη παρτίδα εξαντλήθηκε και ετοιμάζεται η δεύτερη καθώς έτυχε θετικής ανταπόκρισης στις μπυραρίες της περιοχής ως «ιδιαίτερα αναζωογονητικής».
Μπλε μπίρα από θαλάσσιο φύκι στην Ιαπωνία και από blueberries στις ΗΠΑ
Η «Line» δεν είναι, πάντως, η πρώτη μπίρα μπλε χρώματος στην ιστορία. Έχει προηγηθεί η ζυθοποιία Abashiri στο Hokkaido της Ιαπωνίας που παρήγαγε προ 8ετίας μπλε μπύρα χρησιμοποιώντας ένα θαλάσσιο φύκι της περιοχής μαζί με λουλούδια, κινέζικο yam και νερό από λιωμένα παγόβουνα από τη θάλασσα του Okhotsk.
Ακολούθησε η ζυθοποιία Sonder στο Ohio των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μέλι, blueberries και βανίλια προκειμένου να μεταφέρει στη μπύρα τη γεύση και το άρωμα του δημοφιλούς στην περιοχή Kings Island Blue Ice Cream.
Η «επανάσταση» του μπλε κρασιού
Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε προ 5ετίας και η κυκλοφορία στην αγορά μπλε κρασιού από την ισπανική εταιρεία Gik. To φρουτώδες κρασί παράγεται από μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών, στο οποίο προστίθενται ως φυσικές χρωστικές ουσίες, το λουλάκι και η ανθοκυανίνη, που προέρχονται από την ίδια την επιδερμίδα των σταφυλιών και το indigo που εξάγεται από το φυτό tinctoria Isatis (ίσατις η βαφική).
Έκτοτε κυκλοφόρησαν στην αγορά κι άλλα μπλε κρασιά, στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα – τα περισσότερα χρησιμοποιώντας μαζί με σταφύλια και blueberries.