THEPOWERGAME
Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός, JP Morgan, επενδύει στην ελληνική, καινοτόμα fintech εταιρεία του Χάρη Καρώνη, Viva Wallet, αποτιμώντας την περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ.
Εντός της ημέρας λοιπόν και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο μερών, που -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- θα προβλέπει την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan, η οποία θα πάρει τα ποσοστά των τριών σήμερα μετόχων, πέραν των συνιδρυτών και βασικών μετόχων Χ. Καρώνη και Μ. Αντύπα, οι οποίοι θα διατηρήσουν εκτός από το μάνατζμεντ, το 51,50% της ψήφου πλειοψηφίας.
Με τη συμφωνία αυτή, αποεπενδύουν από την εταιρεία, το επενδυτικό κεφάλαιο Hedosophia (24% ), το fund της οικογένειας Λάτση, (13%) και η επενδυτική Deca του Δ. Δασκαλόπουλου (10%). Με βάση το τίμημα της αποτίμησης, οι μέτοχοι θεωρητικά θα εισπράξουν 700 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία για το deal αυτό, που «σφραγίζει» με το μέγεθός του τόσο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, όσο και το αμείωτης έντασης, ενδιαφέρον συμμετοχής σε fintech , έλαβε «σάρκα και οστά» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Όπως σχολιάζουν στο powergame.gr, παράγοντες που είναι κοντά στη διαδικασία, δύο είναι τα κλειδιά που αποτέλεσαν «πόλο έλξης» για τη JP Morgan, μια τέτοιου βεληνεκούς, επενδυτική τράπεζα. Οι Αμερικανοί επενδυτές στάθηκαν στα εξής δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:
- Στην καινοτόμα τεχνολογία της εφαρμογής tap on phone που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε σύγχρονο android κινητό ως τερματικό αποδοχής καρτών (για ανέπαφες ή με ΡΙΝ συναλλαγές) χωρίς την ανάγκη για συσκευές POS
- Στο εκτεταμένο και με φυσική παρουσία δίκτυο καταστημάτων της Viva Payments σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, που απασχολεί πάνω από 600 άτομα. Μέσω του Viva Wallet, εξυπηρετούνται όλες οι επιχειρήσεις πελάτες της Viva πανευρωπαϊκά , ενώ υποστηρίζονται 10 διαφορετικά νομίσματα.
Οι εταιρείες της Viva Wallet Holdings
Η Viva Payments είναι μία από τις εταιρείες του Ομίλου Viva που διαθέτει άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος για παροχή υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας PSDII για την περιοχή ΕΟΧ-31 και το Ην. Βασίλειο.
Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και μετά το Brexit οι πελάτες της Viva στη Μ. Βρετανία εξυπηρετούνται χωρίς διακοπή, μέσω της Viva Wallet Ltd UK που απέκτησε τοπική άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος.
Η άλλη εταιρεία του Ομίλου είναι η Viva Wallet, η πρώτη κατά τους ιδρυτές της ευρωπαϊκή «Neobank», η οποία πέτυχε ήδη από το 2020 να εφαρμόσει, το apple pay και το google pay σε 17 και 18 ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα, ενεργοποιώντας τις εταιρικές χρεωστικές ψηφιακές της κάρτες.
Τραπεζική άδεια έχει η VivaBank, η τρίτη εταιρεία του Ομίλου που εξαγόρασε προ διετίας την επίσης ψηφιακή Praxia Bank.
Από τους πρώτους μήνες της εξαγοράς, ξεκίνησε η διάθεση δανειακών προϊόντων σε εταιρικούς πελάτες.
Επίσης, στην ομπρέλα της Viva Holdings είναι και η Viva Services (ηλεκτρονικές υπηρεσίες για θέατρα, συναυλίες, εισιτήρια, αθλητικές εκδηλώσεις κ.α.).
Η ψήφος της JP Morgan και το Μέγαρο Μαξίμου
Εφόσον πέσουν οι αναμενόμενες υπογραφές- κάτι που θεωρητικά θα λάβει χώρα σήμερα– σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο θα έχει άλλον έναν σημαντικό λόγο να μιλήσει για «ψήφο εμπιστοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο επικεφαλής της JP Morgan, κ. Τζ. Ντίμον, συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην ελληνική πρωτεύουσα (καιρού… επιτρέποντος).
Η ικανοποίηση για την πορεία των επενδύσεων είναι πάντως έκδηλη και από την πολύ πρόσφατη αναφορά στο twitter του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη ότι «αυτή την εβδομάδα, δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».