THEPOWERGAME
Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 12 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2026 προωθεί η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» με σκοπό την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ορθολογική μετάβαση σε μια πιο πράσινη/κυκλική οικονομία και λειτουργία.
Η εταιρία διαθέτει μεταλλεία λευκόλιθου και δικαιώματα μεταλλειοκτησίας στην Εύβοια (μεταλλεία λευκολίθου Αγίας Τρίτης – ΠΜ 86) και προγραμματίζει την επανεκκίνηση εργασιών υπόγειας εκμετάλλευσης στο κεντρικό τμήμα του ανατολικού τομέα της ΠΜ86, στην περιοχή Κούτζη (Υπόγειο Μεταλλείο στην περιοχή Κούτζη). Το νέο υπόγειο μεταλλείο στην περιοχή Κούτζη θα αποτελεί «πρότυπη πράσινη επένδυση» στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος του έργου είναι η παραγωγή 50.000 τόνων / έτος, λευκολίθου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεταλλευτικού συγκροτήματος Γερακινής,
Το έργο θα χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές CO2 στο υπόγειο λόγω αποκλειστικής χρήσης ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων έργου, κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ηλεκτρικό υποσταθμό, ο οποίος σε μεταγενέστερο στάδιο θα τροφοδοτείται και με Φ/Β συστήματα, υπόγεια εκμετάλλευση μικρής κλίμακας με αμελητέες επιφανειακές επεμβάσεις, μηχανική εξόρυξη μεταλλεύματος και στείρων (δεν θα χρησιμοποιούνται εκρηκτικά), διασφάλιση υγείας και ασφάλειας προσωπικού υψηλών προδιαγραφών και πλήρη αξιοποίηση υφιστάμενων στοών (ελαχιστοποίηση εξορυσσόμενων στείρων) και αποθέσεων.
Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η σταδιακή εξάλειψη των στερεών ορυκτών καυσίμων από το χρησιμοποιούμενο μείγμα καυσίμων των περιστροφικών κλιβάνων (ΠΚ) έως το 2025 και στην υποκατάστασή τους από βιομάζα και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Περιλαμβάνεται επίσης και επέμβαση στο πλαίσιο της εν γένει βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του συγκροτήματος καμινείας μέσω κατασκευαστικών βελτιώσεων στους ψυκτήρες των κλιβάνων και του εκσυγχρονισμού των μεγάλων ηλεκτροκινητήρων όλων των κλιβάνων.
Με την υλοποίηση των ανωτέρω επενδύσεων αναμένεται αύξηση της παραγωγικότητας των κλιβάνων κατά 15% με ταυτόχρονη μείωση της ειδικής κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 12%. Αντιστοίχως θα μειωθούν και οι συνδεόμενες με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπομπές διοξειδίου CO2 (Scope 2 emissions).
Η εταιρεία επιδιώκει και την κάλυψη ενός μέρους της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Μεταλλείου Γερακινής από ανανεώσιμες πηγές μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού. Με την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται παραγωγή περίπου ίση με το 15% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Τούτο μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των συνδεόμενων με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπομπών CO2 (Scope 2 emissions).
Προωθείται επίσης η σταδιακή αντικατάσταση των 5 ιδιόκτητων παλαιών φορτηγών (dumper) με μηχανήματα νέας τεχνολογίας και στον εξηλεκτρισμό του συνόλου των υφιστάμενων – 6 συνολικά – ντιζελοκίνητων περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων (κλαρκ).