THEPOWERGAME
Με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 67 εκατ. ευρώ και νέα πολυετή υψηλά ή απόδοση πάνω από 1.100% εδώ και τέσσερα χρόνια η μετοχή της Παπουτσάνης συνεχίζει να μοιράζει συγκινήσεις. Η Beta Χρηματιστηριακή από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δώσει τιμή στόχο πάνω από τα 4 ευρώ, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο portfolio με τους προτεινόμενους τίτλους για το 2022 της Ν. Χρυσοχοϊδης ΑΕΠΕΥ.
Η κεφαλαιοποίηση της Παπουτσάνης διαμορφώνεται στα 66,9 εκατ. ευρώ με την τιμή πάνω από τα 2,4 ευρώ και χαμηλό 52 εβδομάδων τα 2,08 ευρώ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σταθερές συνθήκες διαπραγμάτευσης, σχολιάζουν οι αναλυτές και πλέον θα απαιτηθεί «το κάτι παραπάνω» για να μπορέσει το «Καραβάκι», το σήμα κατατεθέν της Παπουτσάνης, που προ δεκαετίας βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας να συνεχίσει το χρηματιστηριακό του ταξίδι.
Παπουτσάνης: Πάνω σε δύο βάρκες
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των αναλυτών, η Παπουτσάνης πατάει στην κυριολεξία σε δύο βάρκες. Πρώτον, έχει μπει δυναμικά από το ξεκίνημα της πανδημίας στην παραγωγή αντισηπτικών και προϊόντων ατομικής υγιεινής, τα οποία σπάνε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων (μαζί με τις μάσκες). Δεύτερον, το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι ρεκόρ αφίξεων με περισσότερους από 30 εκατ. επισκέπτες στη χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε καταλύματα και ξενοδοχεία που αποτελούν τους υπ’ αριθμόν ένα πελάτες της Παπουτσάνης.
Δέκα χρόνια μετά θα είχε ενδιαφέρον το πώς δύο άνθρωποι από το παλαιό management της Plias (όπως λεγόταν τότε η Παπουτσάνης), όταν ανήκε στον Χάρη Δαυίδ, οι κ.κ. Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και Γεώργιος Γκάτζαρος πρόεδρος, χωρίς πλάτες θα κατάφερναν να προσδώσουν τη χαμένη αίγλη της σαπωνοποιίας.
Το 2020 η Παπουτσάνης εμφάνισε πωλήσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Και στο 9μηνο του 2021 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 38,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι το 2020 η χρονιά για τον τουρισμό δεν ήταν καλή αφού η χώρα άνοιξε για τους επισκέπτες της μόλις τον Ιούλιο…
Τα δε καθαρά κέρδη ήταν 3,8 για το σύνολο της χρήσης του 2020 και στο 9μηνο του 2021 ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ.
Παπουτσάνης: Η ιστορία της εταιρείας
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι της Λέσβου από τον Δημήτρη Παπουτσάνη, ο οποίος με πρώτη ύλη τα φυτικά έλαια ίδρυσε τη φερώνυμη σαπωνοποιία. Το 1899 οι τρεις γιοί του ίδρυσαν την πρώτη εταιρεία Παπουτσάνης, ενώ το 1913 οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.
Από το 1917 έως το 1936 που ξεκίνησε η αρωματική σαπωνοποιία, το εργοστάσιο Παπουτσάνη του Πειραιά παρήγε πράσινο σαπούνι μπουγάδας και κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Το διώροφο αυτό εργοστάσιο λειτούργησε έως το χειμώνα του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο βομβαρδισμό του Πειραιά. Ένα χρόνο μετά το βομβαρδισμό φτιάχτηκε νέο εργοστάσιο, ενώ το 1967 η μονάδα μεταφέρθηκε στην Κάτω Κηφισιά, όπου χτίστηκαν καινούριες εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 16 Αυγούστου του 1972, ενώ στις αρχές του 1990 η οικογένεια Παπουτσάνη μεταβίβασε τις μετοχές στον όμιλο Δαυίδ. Το 2001 δημιουργήθηκε το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων προσωπικής φροντίδας στη Ριτσώνα Ευβοίας, σε οικόπεδο 60.000 τ.μ.