THEPOWERGAME
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η χριστουγεννιάτικη βιτρίνα των Selfridges είναι ένα από τα θεάματα που προσελκύουν τους επισκέπτες του Λονδίνου. Φέτος, πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα και εν μέσω κορονοϊού στη βρετανική πρωτεύουσα, μία αλλαγή έλαβε χώρα. Έναντι 4 δισ. λιρών Αγγλίας (ή 5,4 δισ. δολαρίων) το θρυλικό πολυκατάστημα άλλαξε χέρια, περνώντας από τον έλεγχο του Καναδικού ομίλου Weston Group σε μία κοινοπραξία του ομίλου Central Group του Ταϊλανδού δισεκατομμυριούχου Τος Σιραθιβάτ και της αυστριακής κτηματομεσιτικής Signa Group.
Το πολυκατάστημα, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ήταν αγγλικό. Ιδρύθηκε το 1908 από τον Αμερικανό Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζ και παραμένει σε βάθος χρόνου περισσότερο γνωστό για το κτίριο της αλυσίδας στην Όξφορντ Στριτ του Λονδίνου. Το 2003, αγοράστηκε από το καναδικό Weston Group έναντι 600 εκατ. λιρών.
«Αποτελεί προνόμιο να αποκτούμε το Selfridges Group, σε μία συμφωνία που συμπεριλαμβάνει το κατάστημα στην Oxford Street, που υπήρξε στο κέντρο του πιο διάσημου εμπορικού δρόμου του Λονδίνου για περισσότερο από εκατό χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Central Group, Τος Σιραθιβάτ.
Το Selfridges Group απασχολεί 10.000 εργαζόμενους και κατέχει 25 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών στην Αγγλία και την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τον Καναδά.
Η ταϊλανδο-αυστριακή κοινοπραξία θα αναλάβει 18 από τα 25 καταστήματα, καθώς από την εξαγορά εξαιρέθηκαν επτά καταστήματα Holt Renfrew του ομίλου στον Καναδά, που βρισκόταν υπό τη διεύθυνση του Selfridges Group και τα οποία παραμένουν υπό τον έλεγχο του Weston Group.
Τα σχέδια για την επόμενη μέρα των Selfridges
Όπως ανακοίνωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες, σχεδιάζουν να επεκτείνουν το υπάρχον brand name με online καταστήματα πολυτελείας, αλλά και νέα πολυκαταστήματα.
«Θα συνεργαστούμε με κορυφαίους αρχιτέκτονες για να επανα-φανταστούμε με ευαισθησία τα καταστήματα σε κάθε τοποθεσία, μεταμορφώνοντας αυτούς τους εμβληματικούς προορισμούς σε βιώσιμους, ενεργειακά αυτόνομους, μοντέρνους χώρους, ενώ θα τιμήσουμε την αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους κληρονομιά» δήλωσε ο πρόεδρος της Signa, Ντίτερ Μπέρνινγκχαους.
Τι λένε οι ανταγωνιστές
Ο διευθύνων σύμβουλος της ανταγωνίστριας αλυσίδας Fenwick, Τζον Έντγκαρ, που είχε διατελέσει πρώην CFO στο Selfridges Group, έκανε λόγο για μία «φοβερή τιμή για μία φανταστική επιχείρηση».
Παρά τα δεινά που ήρθαν και στη βρετανική αγορά με την πανδημία, η συγκεκριμένη συμφωνία εξαγοράς δείχνει την αξία που κατείχε το brand name «Selfridges», σύμφωνα με τους αναλυτές. Δείχνει επίσης πόσο δημοφιλής παραμένει η βρετανική αγορά ακινήτων με τους διεθνείς επενδυτές.
Η οικογένεια Weston, που έχει στην ιδιοκτησία της και την αλυσίδα Fortnum & Mason, έβγαλε πωλητήριο τον Ιούνιο, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Γκάλεν Γουέστον, του πατριάρχη της οικογένειας που ήταν και εκείνος που είχε εξαγοράσει αρχικά την αλυσίδα.
Ο ταϊλανδέζικος όμιλος Central επεκτείνεται σε πληθώρα επιχειρήσεων, από το real estate και τα καταστήματα λιανικής, μέχρι τη φιλοξενία και την εστίαση. Από το 1956 μέχρι σήμερα, έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο όμιλο στον χώρο των εμπορικών πολυκαταστημάτων στην Ταϊλάνδη.
Ο αυστριακός όμιλος Signa Group ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή στο χώρο των ακινήτων Ρενέ Μπένκο το 2000 και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο «παίκτη» στον χώρο του real estate στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ενδιαφέρον για τα Selfridges είχαν δείξει επίσης η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, στην οποία ανήκουν τα βρετανικά πολυκαταστήματα Harrods, και η αλυσίδα Lane Crawford του Χονγκ Κονγκ.