THEPOWERGAME
Εγκρίθηκε την Παρασκευή από την έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) η μετατροπή σε εταιρεία συμμετοχών (holding) με διάσπαση της εταιρείας δι’ απόσχισης του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας θυγατρικής.
Η εισηγμένη εταιρεία μετονομάζεται προσωρινά σε Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών ΑΕ καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η νέα επωνυμία του ομίλου η οποία και θα εγκριθεί σε νέα γενική συνέλευση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης υποστήριξε, παρουσιάζοντας την πορεία του σχεδίου μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ «Vision 2025» πως θα διατηρηθούν τα σήματα ΕΛΠΕ και ΕΚΟ πιθανώς με τροποποιήσεις ενώ θα αναπτυχθεί ενιαία εταιρική ταυτότητα για όλες τις δραστηριότητες και ξεχωριστή επωνυμία για τη θυγατρική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Η νέα δομή του ομίλου «ξεκλειδώνει αξίες, επιτρέπει συνεργασίες, επιτρέπει πιο εύκολες επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να επιταχυνθεί η στροφή προς τη νέα ενέργεια» με «βελτίωση και προστασία της βασικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Σιάμισιης.
Υποστήριξε πως τα ΕΛΠΕ είναι «η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία» στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πως έχουν «ήδη ξεκινήσει κινήσεις» για επέκταση και στις άλλες αγορές τις νοτιονατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διεθνείς ομίλους ώστε να διερευνηθεί η επέκταση στα θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα.
Μετά την πρόσφατη εξαγορά αιολικών πάρκων και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, τα ΕΛΠΕ θα έχουν σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300 MW στο τέλος του χρόνου είπε ο κ. Σιάμισιης, όταν «πριν 18 μήνες ήταν πιο κοντά στο 20 MW».
Πρόσθεσε πως το χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φτάνει τα 1.500 MW ενώ στόχος του ομίλου είναι να έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.400 MW μέχρι το 2030.
«Στα επόμενα 5 – 6 χρόνια να έχουμε 20% – 25% της κερδοφορίας από τις ΑΠΕ» είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, «μέσω αύξησης της δραστηριότητας σε αυτό τον τομέα». Πρόσθεσε πως στις ΑΠΕ υπάρχουν «πολλές ανακοινώσεις αλλά λίγοι σοβαροί παίκτες που είναι σε θέση να προχωρήσουν με έργα ικανοποιητικού μεγέθους».
Ο ίδιος τόνισε πως τόσο η παραδοσιακή δραστηριότητα, όσο και οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για τον όμιλο. «Δεν θεωρούμε πως τα πετρελαιοειδή ανήκουν στο παρελθόν. Προφανώς θα υπάρξει μείωση των καταναλώσεων αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης που θα μας οδηγήσει προς την καθαρή ενέργεια».
Τι είπε για τα δικαιώματα εκπομπών
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στη συνεχή αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που κινείται πλέον σε επίπεδα άνω των 90 ευρώ.
«Όταν έρχεται κεντρικά όλο το πολιτικό σύστημα που λέει πως πρέπει να μειώσεις το ανθρακικό σου αποτύπωμα τα δικαιώματα θα πάνε εκεί που το καθορίζεις κεντρικά. Αρα το κόστος των δικαιωμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ σήμερα έχει πλησιάσει τα 90 ευρώ το τόνο.
Τόνισε πως «προς το παρόν σε ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας απορροφάται αλλά όταν τα νούμερα ξεπερνούν τους προϋπολογισμούς θα αποτελέσουν θέμα συνολικότερα» και πως ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια αποτυπώνεται και στα τιμολόγια που πληρώνει ο καταναλωτής μαζί με το αυξημένο κόστος της χονδρικής τιμής.
Μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών
Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ επανέλαβε πως ένα τμήμα των εσόδων που έχει ο όμιλος από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών (το υπόλοιπο 65% κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ) που υπεγράφη σήμερα θα διανεμηθεί ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους. Τα έσοδα των ΕΛΠΕ φτάνουν τα 260 εκατ. ευρώ.
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είπε πως «αξιολογούμε τα επόμενα βήματα καθώς υπήρξε διαφοροποίηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος» πώλησης εξαιτίας της γνωστής δικαστικής υπόθεσης με την βιομηχανία λιπασμάτων ELFE.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, και είπε πως η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο κ. Σιάμισιης είπε πως τα ΕΛΠΕ προωθούν ένα «ταχύτατο πρόγραμμα μετεξέλιξης καθώς μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η απόσχιση και η ίδρυση της νέας εταιρείας». Το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας θα αποτελείται από επτά έως 13 μέλη, με δύο εκπροσώπους των εργαζομένων.