THEPOWERGAME
Το επενδυτικό ταμείο SMERC (SMERemediumCap) και τα πλάνα του είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Τετάρτη ο Νίκος Καραμούζης στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή της εξαγορά της Engie Ηellas. Το επενδυτικό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές σύμφωνα με τον εκτελεστικό του Πρόεδρο κ. Καραμούζη μέσα στο «επόμενο τρίμηνο είναι σε προχωρημένο στάδιο επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ» που θα προστεθούν σε αυτές των 10 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι οι κινήσεις αφορούν σε εταιρείες τροφίμων (ρύζι, όσπρια), φύλαξης κτιρίων, ξενοδοχειακές μονάδες, κτηνιατρικές υπηρεσίες και καθαρισμός. Επενδυτικά ξεχώρισε τους τομείς των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των logistics, μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα εξαγωγικής προοπτικής αλλά και πεντάστερες ξενοδοχειακές που έχουν κάτι το ξεχωριστό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πρόθεση του ταμείου να εισέλθει μαζικά στον τουριστικό κλάδο.
Τα προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν
Σύμφωνα με τον πρώην τραπεζίτη, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι ο μέσος όρος κύκλου εργασιών των 20.000 επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι τα 11 εκατ. ευρώ, νούμερο που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για αυτό τον λόγο φιλοδοξούμε να γίνουμε οι καταλύτες στην δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων με εξαγωγικό προορισμό».
Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που επεσήμανε ο κ. Καραμούζης είναι η παντελής απουσία των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας από το Χρηματιστήριο. «Ο τουρισμός, ο εξαγωγικός και αγροτικός τομέας, τα τρόφιμα δεν έχουν παρουσία στην χρηματαγορά. Για εμάς θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχε μία ζωντανή δυναμική με τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν εταιρείες που αποφασίζουν να φύγουν από την στενή οικογενειακή δομή να αντλήσουν κεφάλαια από διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και του ταμείου μας, και πάνε στο Χρηματιστήριο για να βρουν και κεφάλαια και αναγνωρισιμότητα. Αυτό θα ήταν μία σπουδαία εξέλιξη. Δυστυχώς στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει να εισαχθεί μεσαία ή μεγάλη εταιρεία από το 2013. Αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα σήμερα για την ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και σαν δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις».
Η εξαγορά της Engie Hellas
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η εξαγορά από το SMERemediumCap της Engie Hellas η οποία αποτέλεσε θυγατρική του διεθνούς ομίλου Engie και διαθέτει πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε CORDIA, κατέχει ηγετική θέση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο παροχής υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης και Total Facility Management.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης πραγματοποιήθηκε ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ενώ στο άμεσο μέλλον θα επενδυθούν πρόσθετα ίδια κεφάλαια άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επενδυτικός στόχος είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου και ποιοτικότερου παρόχου στον κλάδο του Facility Management και η ηγετική παρουσία μέσω οργανικής ανάπτυξης , νέων επενδύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.