THEPOWERGAME
Το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων στην Ελλάδα αφήνει ανοιχτό ο αμερικανικός κολοσσός της Amazon Web Services (AWS). Ελάχιστα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της επένδυσης για την εγκατάσταση στη χώρα μας μίας από τις 11 ευρωπαϊκές «τοπικές ζώνες» (AWS Local Zones), τα στελέχη της AWS άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.
Όπως εξήγησε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Tomaz Stachlewki, CEE Senior Solutions Architecture Manager της AWS, η αμερικανική εταιρεία θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της στην Ελλάδα, εντοπίζοντας μεγάλες προοπτικές στο ψηφιακό μέλλον της χώρας. Αυτός, άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η AWS επέλεξε την Ελλάδα ως μία από τις 11 έδρες της στην Ευρώπη για την εγκατάσταση των επερχόμενων «τοπικών ζωνών» του ομίλου.
Οι ίδιες προοπτικές, σύμφωνα με τον Tomaz Stachlewki, είναι που ωθούν την AWS να ιχνηλατεί το ελληνικό έδαφος για νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως είπε χθες ο ίδιος, η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ομίλου στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί για τις υπηρεσίες του.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για το Global Public Policy, Michael Punke, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπογράμμισε με έμφαση ότι στην «επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία».
Εντός του 2022
Εξειδικεύοντας -αν και όχι με πολλές λεπτομέρειες- την επενδυτική ατζέντα της AWS για την Ελλάδα, ο Tomaz Stachlewki διευκρίνισε ότι η υλοποίηση της ανακοινωθείσας επένδυσης θα ξεκινήσει άμεσα. Αν και δεν έδωσε σαφή χρονοδιαγράμματα, σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους ο όμιλος να μπορεί να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες του στην Ελλάδα.
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της επένδυσης ή με τον τρόπο υλοποίησής της (σσ αν η «τοπική ζώνη» θα εγκατασταθεί σε κτηριακές υποδομές της AWS ή αν θα φιλοξενηθεί σε υποδομή τρίτων (data center), τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της επένδυσης θα ανακοινωθούν εν ευθέτω. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στην ελληνική «local zone» θα μένουν εντός συνόρων και δεν θα βγαίνουν εκτός αυτών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η AWS, που από το καλοκαίρι του 2020 έχει ιδρύσει στην Ελλάδα την Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη ΑΕ», θα εγκαταστήσει μια φυσική υποδομής στη χώρα μας, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τους εγχώριους πελάτες της στην Ελλάδα.
Απόκριση δευτερολέπτου
Οι «τοπικές ζώνες», όπως αυτή που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα, είναι ένας νέος τύπος υποδομής της AWS, που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS.
Χρησιμοποιούνται για εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των κέντρων δεδομένων των πελατών και του cloud, εφαρμογές στον χώρο της υγείας, gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής μάθησης.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των ΗΠΑ. Συνολικά ανακοινώθηκε η δημιουργία περισσότερων από 30 νέων AWS Local Zones παγκοσμίως.
AWS Cloud από εταιρείες στην Ελλάδα
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) η πρόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και να οδηγήσουν στην καινοτομία, μέσω της χρήσης AWS Cloud.
Στο μεταξύ, η DeepSea, μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει στις ναυτιλιακές δυνατότητες παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, με τη μετάβαση στο AWS Cloud αυτοματοποίησε χρονοβόρες εργασίες, ξεκλείδωσε νέες ευκαιρίες και εγγυήθηκε την ασφάλεια.
Από την πλευρά της, η Wind Hellas κλιμακώνει τις δραστηριότητές της, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 20 εργαλεία AWS, χωρίς την παραμικρή διακοπή μέχρι στιγμής. Αλλά και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει την online, on demand τηλεοπτική της υπηρεσία στο AWS Cloud για να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους οπαδούς της, με ασφάλεια και δυνατότητα επέκτασης.
Με χιλιάδες πελάτες να αναζητούν ταξί μέσω της εφαρμογής της κάθε μέρα, η Beat χρησιμοποιεί το AWS Cloud για να παρέχει ένα ελαστικό περιβάλλον με απόκριση 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου στους χρήστες, όπου κι αν βρίσκονται. H Beat κατάφερε επίσης να μειώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και να επικεντρωθεί στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που βοήθησαν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της.
Η Qivos, μια εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ, διπλασίασε την υποδομή της τα τελευταία δύο χρόνια και, ταυτόχρονα, κατάφερε να μειώσει το κόστος συντήρησης κατά 20% χρησιμοποιώντας υπηρεσίες διαχείρισης AWS.
Μεταξύ των πελατών της AWS στην Ελλάδα είναι επίσης οι εταιρείες futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, Spitogatos, Voiceland, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία.