THEPOWERGAME
Έχοντας ολοκληρώσει πριν από ένα μήνα την επιτυχημένη αποεπένδυση από την Cosmos Sport, o πρόεδρος της EOS Capital Partner, Απόστολος Ταμβακάκης, ήταν από τα πλέον «καυτά» ονόματα που φιλοξενήθηκαν χθες στο CEO Initiative που διοργάνωσε το Fortune Greece. Πέρα από το deal με την JD Sports μίλησε τόσο για τον ρόλο των private equities στην ελληνική οικονομία αλλά και την χαμένη ευκαιρία να προκύψουν μελλοντικές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα για να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις μικρομεσαίων εταιρειών στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε «τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχουν προκύψει καινούργιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Παλαιότερα είχαμε κάθε δεκαετία πέντε μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, και κατ’ επέκταση και εταιρείες. Η κυβέρνηση γνωρίζω ότι έχει ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο τομέα και έχει κάνει και μεγάλη έρευνα, όμως τα κίνητρα που δόθηκαν για συγχώνευση επιχειρήσεων κατά την γνώμη μου δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο επιθετικά, πολύ πιο γενναία και θα έπρεπε να αφορούν πολύ περισσότερες εταιρείες και κυρίως όχι τις μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτό θα μπορούσαν να βγουν οι νέες ΔΕΛΤΑ, Chipita των επόμενων δεκαετιών».
Η πώληση της Cosmos Sport
Η Cosmos Sport αποτελούσε μία από τις 500 ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες που είχε ξεχωρίσει η EOS Capital Partners από ένα δείγμα 2.500 επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης «αυτό που μας άρεσε σε αυτή την εταιρεία ήταν ότι είχε μία δυναμική καθώς διοικούνταν από τρία νέα παιδιά ηλικίας από 35 έως 42 τα οποία είχαν άποψη για την συγκεκριμένη αγορά καθώς και ότι προ κορονοϊού ήδη το 40% των πωλήσεων τους γίνονταν μέσω e-shop.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι το athleisure (η μίξη αθλητικού ιματισμού με καθημερινό ντύσιμο) ανέβαινε εκείνη την εποχή με 8% – σήμερα είναι στο 12%. Αποφασίσαμε να εισέλθουμε αν και το retail δεν είναι εύκολος κλάδος. Κολλήσαμε αμέσως στρατηγικά και στηρίξαμε πολύ δυναμικά. Τα ίδια κεφάλαια της Cosmos Sport ήταν 4 εκατ. ευρώ και με την είσοδο μας βάλαμε άλλα 12 εκατ. ευρώ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είχε αποτέλεσμα μέσα σε 22 μήνες να διπλασιάσει τους τζίρους, τριπλασίασε το EBITDA και αύξησε το προσωπικό από 250 άτομα σε 700». Η επιτυχία αυτή δημιούργησε μία μεγάλη αίσθηση στην αγορά και προκάλεσε το ενδιαφέρον δύο ξένων οίκων. Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη οι συνομιλίες κράτησαν 4 – 5 μήνες και το αποτέλεσμα ήταν αίσιο για όλες τις πλευρές.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα αλλάξει τα πράγματα και όλο το σύστημα θα περάσει μέσα από τις Τράπεζες ενώ αναφερόμενος στο πρόβλημα της χώρας, είπε ότι αυτό που λείπει, είναι τα ίδια κεφάλαια, το equity. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ώστε τα private equities να βοηθήσουν τις εταιρείες να σηκώσουν τα δάνεια. Οι τράπεζες για να δώσουν δάνεια θέλουν ίδια κεφάλαια, κι αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα ελληνικά private equities. «Ξέρουν καλύτερα την αγορά από τους ξένους. Όλο αυτό θα βοηθήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβακάκης.