THEPOWERGAME
Σημαντικές ζημιές από κέρδη και κατάρρευση του τζίρου της είναι ο απολογισμός για την Marks & Spencer στην Ελλάδα, μέτοχος της οποίας με 20% είναι η Marinopoulos Holding Sarl.
Από τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος προκύπτει πως ο κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε πέρυσι -η χρήση της εταιρείας ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο- στα 30,4 εκατ. ευρώ από πωλήσεις 54,8 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2019. Το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 15,1 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019. Ο αριθμός του προσωπικού της μειώθηκε στα 517 άτομα από 548 ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της αυξήθηκε κατά 9,4% στα 44,1 εκατ. ευρώ.
Η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος δραστηριοποιείται στον τομέα του λιανεμπορίου μέσω 26 καταστημάτων και κατέχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του ονόματος Marks & Spencer στην Ελλάδα. Στην εταιρεία συμμετέχει έμμεσα με ποσοστό 80% η Marks & Spencer Plc μέσω της θυγατρικής της Marks & Spencer BV ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από την Marinopoulos Holding Sarl. Στο διοικητικό της συμβούλιο άλλωστε ως μέλος αυτού είναι και ο Στέφανος Μαρινόπουλος του Ιωάννη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.
Οι ενδοομιλικές συναλλαγές και η προσφυγή στην ΑΑΔΕ
Εκτός από την κατάρρευση του τζίρου και των αποτελεσμάτων της η αλυσίδα έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Στις 8 Ιουλίου του 2020 της γνωστοποιήθηκε εντολή ελέγχου για τη χρήση του 2014 για τα φορολογικά αντικείμενα εισόδημα, ΦΠΑ, λοιποί φόροι, τέλη-εισφορές και έλεγχο ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. Η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί και λήφθηκε το πόρισμα ελέγχου στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 σύμφωνα με το οποίο προέκυψαν λογιστικές διαφορές ύψους 10,221 εκατ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Λόγω διαθέσιμων φορολογικών ζημιών δεν προέκυψε καταβολή φόρου. Την 1η Φεβρουαρίου του 2021 η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προσβάλλοντας το πόρισμα του ελέγχου, η απόφαση της οποίας αναμένεται. Για τα υπόλοιπα φορολογικά αντικείμενα δεν προέκυψαν διαφορές.
Επίσης, για τη χρήση του 2015, η εταιρεία ελέγχθηκε από την Deloitte και στην έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης διατυπώνεται συμπέρασμα με επιφύλαξη μόνο επί του αντικειμένου των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Βάση για γνώμη με επιφύλαξη εκφράζει η Deloitte για την εξεταζόμενη οικονομική χρήση. Όπως γράφει ο ορκωτός ελεγκτής, οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις που έληξαν την 2/4/2016, 31/3/2017, 31/3/2018, 31/3/2019, 31/3/2020 και 31/3/2021. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία, συνεχίζει ο ορκωτός, δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την πιθανή υποχρέωση. Και σημειώνει ο ορκωτός πως από τον έλεγχο δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται να σχηματιστεί.