THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές χώρες και, φυσικά η Ελλάδα, θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των οικονομιών, των καταναλωτών και της ασφάλειας του ανταγωνισμού. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της παρουσίασης που έδωσε ο CEO του ομίλου της Energean κ. Μαθιός Ρήγας στο πλαίσιο του 4ου Athens Investment Forum που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αγορές πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβές τιμές φυσικού αερίου που αυτές τις ημέρες κινούνται κοντά στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια σε τιμές που διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα επίπεδα των 12 ευρώ.
Ως παράδειγμα, ο κ. Ρήγας ανέφερε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν αυτήν την δυνατότητα καθώς έχουν ήδη ερευνήσει και αναπτύξει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλέον καρπώνονται τα οφέλη που συνεπάγεται η εγχώρια παραγωγή. Και πρόσθεσε ότι οι πολύ καλές γεωστρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις δύο αυτές χώρες δημιουργούν το υπόβαθρο για εξέταση των προοπτικών και σε αυτόν τον τομέα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι η βασική πηγή ενέργειας στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και ουδέτερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. «Η Energean, από 100% παραγωγός πετρελαίου, πλέον έχει παραγωγή και αποθέματα της τάξης του 80% σε φυσικό αέριο.
Παράλληλα, επενδύουμε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και, βέβαια, στην Ελλάδα σε projects στην παραγωγή φυσικού αερίου, σε νέες γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων, στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου καθώς και στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουμε μια νέα τεχνογνωσία που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Τέλος, ο CEO της Energean ανέφερε ότι η όμιλος έχει ήδη καταφέρει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα σε επίπεδα χαμηλότερα του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με στόχο έως το 2025 να έχουν υποχωρήσει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κοντά στα 7 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή περίπου στο 1/3 του μέσου όρου που χαρακτηρίζει τον κλάδο. «Η βιομηχανία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων δεν είναι το πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.