THEPOWERGAME
Από τις συνεχείς επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών ομίλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επιβεβαιώνεται το ισχυρό ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω του ενός δισ. ευρώ. Μετά τη χθεσινή έγκριση της αύξησης από την έκτακτη γενική συνέλευση, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ να επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Όπως είναι φυσικό, σαφή στοιχεία για τη «συγκομιδή» που είχαν μέχρι σήμερα οι δύο διεθνείς συντονιστές της έκδοσης, η Goldman Sachs και η Citigroup, δεν υπάρχουν. Όμως θεωρείται σφόδρα πιθανό πως βασικός επενδυτής (cornerstone investor) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι η αμερικανική CVC Capital η οποία διεκδίκησε και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά έχασε από την αυστραλιανή Macquarie. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το ποσοστό του αμερικανικού ομίλου θα βρίσκεται μετά την αύξηση κοντά στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Συμμετοχή, με σημαντική επένδυση, θα έχει στην αύξηση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που είναι παρούσα σε πλήθος «πράσινων επενδύσεων» στη χώρα μας, ακόμα και για την κατασκευή / αναβάθμιση κτιρίων.
Η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου από την γενική συνέλευση αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός των επόμενων 10 – 15 ημερών, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα. Ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι παρουσιάσεις (roadshows) από τους συμβούλους της έκδοσης και τη διοίκηση.
Το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου, όταν και είχε παρουσιαστεί η αύξηση κεφαλαίου, προέβλεπε πως το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα θα γίνονταν γνωστή και η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα πάει ελάχιστα προς τα πίσω.
Η διοίκηση της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε χθες του σχεδίου για αύξηση κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Ο κ. Στάσσης τόνισε πως αντί για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που θα επιθυμούσαν ορισμένοι, επελέγη η περαιτέρω μετοχοποίηση μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η είσοδο πλειάδας μετόχων στην επιχείρηση και ταυτόχρονα διατηρείται η αυτόνομη πορεία της.
Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η αύξηση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για τη χώρα, «την καλύτερη δυνατή συγκυρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις από το 2007», καθώς οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ανθούν, η Ελλάδα είναι ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός και η ΔΕΗ έχει να παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Όσο για τη συμμετοχή του δημοσίου, όπως είχε μεταδώσει και το powergame.gr, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) θα χρειαστεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία. Σήμερα το Υπερταμείο ελέγχει το 34,123% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17%, ποσοστό το οποίο και θα περάσει στους ιδιώτες επενδυτές.