THEPOWERGAME
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρει η Pfizer αν η μελέτη για το φάρμακο που ετοιμάζουν για τον κορονοϊό θα είναι επιτυχημένη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας πως οι ίδιοι οι ερευνητές της Pfizer πιστεύουν ότι θα είναι. Ο κ. Μπουρλά που έχει ελληνική καταγωγή βρίσκεται στην Ελλάδα, στα πλαίσια της απονομής που του έγινε, του χρυσού μεταλλίου του ελληνικού ανοιχτού πανεπιστημίου από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σε εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για το αντιικό φάρμακο που ετοιμάζει η Pfizer, και το οποίο θα χορηγείται από το στόμα, ο κ. Μπουρλά απάντησε: «Οι μελέτες γίνονται αυτή τη στιγμή κι έτσι είμαστε αισιόδοξοι αλλά ποτέ δεν ξέρουμε πριν οι μελέτες αποκαλύψουν τα αποτελέσματα. Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η μελέτη θα είναι επιτυχής, ελπίζω ότι θα είναι καλά τα νέα και θα ξέρουμε πριν το τέλος του χρόνου».
Ο ΔΣ της Pfizer δήλωσε επίσης «αισιόδοξος από τη φύση μου γιατί είμαι Έλληνας, αλλά και γιατί πιστεύω στη δύναμη της επιστήμης». Σημείωσε επίσης πως η Pfizer έχει ζητήσει από τον αμερικανικό FDA να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου της εταιρείας για τα παιδιά 5-11 ετών.
Είναι ασφαλές το εμβόλιο για τα παιδιά 5-11 χρονών
Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές, απάντησε: «Εμείς για να υποβάλλουμε αίτηση σημαίνει ότι αισθανόμαστε πολύ δυνατά ότι είναι αποτελεσματικό, ότι είναι ασφαλές και ότι χρειάζεται. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν οι αρχές κι εφόσον το εγκρίνουν όπως και περιμένω τότε συμβουλεύω όλους να το κάνουν».
Όσο για την τρίτη δόση του εμβολίου, παρέπεμψε στις αρμόδιες αρχές. «Διάφορες χώρες και διάφορες αρχές την έχουν συστήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Μερικοί πολύ πιο ευρέως από ό,τι άλλες χώρες κι ό,τι θα αποφασίσει η ΕΕ νομίζω θα πρέπει να ακολουθηθεί κι εδώ».
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είπε: «Τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ αποτελεσματικά και εμείς όπως και άλλοι εργάζονται αυτή τη στιγμή και στην εύρεση θεραπείας.
Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία είναι πολύ διαδεδομένη κι ότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται, επομένως θα πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό.
Έχω την εντύπωση ότι θα το καταφέρουμε και θα είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται κάποια μετάλλαξη και συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί έχει καλώς, αν όμως δεν συνεχίζουμε θα μπορέσουμε να έχουμε μέσα σε 100 μέρες ένα καινούριο εμβόλιο για το στέλεχος που θα έχει πρόβλημα».