THEPOWERGAME
Χρυσή, από όλες τις απόψεις, αποδείχθηκε η περυσινή χρονιά για την οικογένεια Γιώτη της γνωστής ομώνυμης βιομηχανίας. Ο τζίρος του ομίλου ξεπέρασε τα 111,221 εκατ. ευρώ από 92,452 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 52,995 εκατ. ευρώ από 42,828 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 6,170 εκατ. ευρώ έναντι 5,460 εκατ. ευρώ. Όσο για τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αυτές υπερδιπλασιάσθηκαν στα 6,384 εκατ. ευρώ, από 2,77 εκατ. ευρώ το 2019. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους κ.κ. Ιωάννη Γιώτη του Αθανασίου, εκτελεστικό πρόεδρο, Ιωάννη Γιώτη του Χρήστου αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη την Πολυξένη Γιώτη, τον Δημήτρη Λαδίκο και τον Αθανάσιο Γιώτη.
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό της, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος του σε επίπεδο ομίλου πέρυσι αυξήθηκε στα 655 άτομα από 590 άτομα το 2019, οι μισθωτοί μειώθηκαν στα 295 άτομα από 332 και αυξήθηκαν οι ημερομίσθιοι στα 360 άτομα από 258. Στη μητρική το σύνολο του προσωπικού αυξήθηκε στα 388 άτομα από 375, από τα οποία οι μισθωτοί ήταν 187 από 183 και οι ημερομίσθιοι 201 από 192.
Την ίδια περίοδο ο γνωστός όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση επενδύσεων 14,1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ολοκλήρωσε νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της ΣΤΑΜΟΥ Α.Ε. συνολικού ύψους 9,9 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο, ανεγέρθη επί της Λ. Καραμανλή 206 (παραπλεύρως του υφιστάμενου κτιρίου) αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της γαλακτοβιομηχανίας ΣΤΑΜΟΥ διατηρώντας και ενισχύοντας την απαράμιλλη ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά εντός του Α’ εξαμήνου της φετινής χρονιάς.
Επίσης, προχώρησε στην επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στην εγκατάσταση της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. στο Αγρίνιο, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.
Τη φετινή χρονιά πιθανοί παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των εταιρειών του ομίλου είναι:
- Σοβαρές διαταραχές στις αγορές πρώτων υλών, στις μεταφορές των προϊόντων και υλών, στα κόστη ενέργειας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δραστηριότητα των εταιρειών.
- Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά λόγω απομόνωσης των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών.
Η ιστορία της Γιώτης ΑΕ
Τα θεμέλια της Γιώτης μπήκαν, μεσούντος του πρωτοφανούς χρηματιστηριακού κραχ του 1929, από τον Ιωάννη και τη Μαρία Γιώτη. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία παιδικών τροφών στην ελληνική αγορά σε μια εποχή που η παιδική θνησιμότητα στις τάξεις των φτωχών της ελληνικής κοινωνίας αυξανόταν. Λίγα είναι τα προϊόντα στην ελληνική αγορά που ο τύπος τους έγινε συνώνυμο της επιχείρησης που τα παράγει, προϊόντα τα οποία άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και «παρακολούθησαν» όλη την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ιωάννης Γιώτης, Ηπειρώτης την καταγωγή- από το χωριό Καταρράκτης του Νομού Άρτης- και γόνος αστικής οικογενείας της εποχής, σε ηλικία μόλις 25 χρόνων δημιούργησε την εταιρεία που πρώτη τυποποίησε στην Ελλάδα παιδικές τροφές. Ταξίδεψε στη Γαλλία, μελέτησε και παρακολούθησε εκεί το σύστημα της παρασκευής παρεμφερών προϊόντων και όταν επέστρεψε άρχισε μια επίμονη προσπάθεια για τη βιομηχανοποίησή τους από τους εξαιρετικούς καρπούς της ελληνικής γης με στόχο τη σταθερή βελτίωση και την προσαρμογή των παραγομένων ειδών στις ανάγκες και στις προτιμήσεις της εγχώριας κατανάλωσης. Τότε, δηλαδή, που πολύ πιο εύκολα μια «έξυπνη ιδέα» μπορούσε να μεταμορφωθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι από ομόρρυθμη μετατράπηκε σε ανώνυμη πλέον, παρέμεινε οικογενειακή και φυσικά στα χέρια της οικογενείας Γιώτη. Από την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της η εταιρεία στράφηκε στις εξαγωγές. Έτσι, πέντε χρόνια μετά την παραγωγή του, το 1935, το προϊόν αυτό εξήχθη στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, στις τάξεις του απόδημου Ελληνισμού. Και είναι χαρακτηριστικό της παράδοσης του προϊόντος το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, έπειτα από 90 και χρόνια, συνεχίζει να παράγεται και να κυκλοφορεί με την ίδια «φόρμουλα» και ετικέτα.