THEPOWERGAME
Τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ, μέσω της διάθεσης του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και αύξησης κεφαλαίου 750 εκατ. αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα των 8,4 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2026. Οι ανακοινώσεις οδήγησαν σε πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ που υποχωρούσε σχεδόν κατά 11% το μεσημέρι της Παρασκευής.
Χθες το βράδυ, η διοίκηση του Υπερταμείου επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας. Επίσημα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή από το 51,123% στο 34,123% δεν ανακοινώθηκαν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 17% όπως προαναφέρθηκε, δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η πώληση του 17% ενδέχεται να ολοκληρωθεί πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) θα συμμετάσχει κανονικά στην αύξηση ώστε να διατηρήσει το 34,123% της ΔΕΗ που ελέγχει σήμερα άμεσα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πιθανή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, που παρουσίασε χθες το απόγευμα στους αναλυτές το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ, υποστήριξε πως αυξάνονται οι στόχοι για την εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συνεπώς για τις επενδύσεις. Η διοίκηση της επιχείρησης στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ΑΠΕ 7,2 GW μέχρι το 2024 και 9,1 GW μέχρι το 2026, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Οι επενδύσεις προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 5,3 δισ. μέχρι το 2024 και θα αυξηθούν σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί το 2023 κυρίως λόγω των ΑΠΕ (αυτή τη χρονιά θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ), ενώ του χρόνου προβλέπονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στάσσης τόνισε, επίσης, πως η διοίκηση επιδιώκει την επέκταση της ΔΕΗ με στόχο να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των γειτονικών αγορών και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού. Έτσι, περίπου το 16% του επενδυτικού προγράμματος των 8,4 δισ. αφορά τις γειτονικές αγορές όπως επισημαίνεται στην παρουσίαση.
Προβλέπεται πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φτάσουν 1,3 δισ. το 2024 και τα 1,7 δισ. το 2026. Το 35% του EBITDA θα προέρχεται από τις ΑΠΕ το 2024 ενώ το ποσοστό θα αυξηθεί στο 39% μέχρι το 2026.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 120 αναλυτές οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο χρόνο που επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Στάσσης εξήγησε πως «τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και η ανάγκη για τη χώρα». Πρόσθεσε πως με την κίνηση αυτή η εταιρεία αλλά και η χώρα μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα ΔΕΗ
Στην χθεσινή παρουσίαση προς τους αναλυτές επαναλαμβάνεται πως το 2023 η ισχύς των λιγνιτικών μονάδων θα έχει περιοριστεί σε 0,61 GW από 3,36 GW το 2019, ενώ η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά τα 9 GW στα οποία περιλαμβάνονται και οι στρατηγικές συμμαχίες όπως τα 2 GW που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν από κοινού με την γερμανική RWE.
Για το μερίδιο στη λιανική προβλέπει πως θα μειωθεί στο 51% μέχρι το 2024 με τη διατήρηση περίπου πέντε εκατ. πελατών από 6,1 εκατομμύρια σήμερα. Η μείωση του μεριδίου στη λιανική αγορά θα περιορίσει το σημερινό έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και προμήθειας με σημαντικό όφελος για την επιχείρηση, όπως επισημάνθηκε.
Η διοίκηση της ΔΕΗ είπε χθες πως σχεδιάζει να επενδύσει σε νέους τομείς με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, επιδιώκει να επενδύσει περίπου 680 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών που θα διαθέτει υπηρεσίες χονδρικής σε παρόχους καθώς έχει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» με το χαμηλό κόστος και την δυνατότητα ταχείας εγκατάστασης του δικτύου με βάση τις υποδομές (βλέπε κολώνες) του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι όροι πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Η ΔΕΗ θα διατηρήσει το 51% του ΔΕΔΔΗΕ, τον έλεγχο του Δ.Σ. και της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ μετά την πώληση του 49% στην αυστραλιανή Macquarie και θα συνεχίσει να ενοποιεί τα αποτελέσματά του. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο τον διευθυντή λειτουργιών (COO) και άλλα έξι μέλη του Δ.Σ. Η Macquarie θα επιλέγει τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών (CFO) και τέσσερα μέλη του Δ.Σ. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει πριν το τέλος του 2021 και στα ταμεία της ΔΕΗ θα μπουν καθαρά έσοδα 1,312 δισ. ευρώ.