THEPOWERGAME
«Μνημόνιο» έχει επιβληθεί στη Frigoglass της οικογένειας Δαυίδ, με τα συνολικά δάνεια να υπερβαίνουν τα 310 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία εξέδωσε στο εξωτερικό ομολογιακό 260 εκατ. ευρώ που λήγει το 2025 με επιτόκιο 6,25%, παρά τη σημαντική βελτίωση που έχουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων . Όπως όλα όμως δείχνουν αυτή πιθανότατα ήταν και η τελευταία έκδοση στην παρούσα φάση. Διότι, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση εξαμήνου το ομολογιακό του Φεβρουαρίου περιείχε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους για την εισηγμένη . Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «η ομολογιακή σύμβαση περιορίζει, μεταξύ άλλων, την ικανότητά μας να αντλούμε περαιτέρω δανεισμό, να καταβάλλουμε μερίσματα, να αποπληρώνουμε ή να επαναγοράζουμε το μετοχικό μας κεφάλαιο, να προβαίνουμε σε ορισμένες περιοριστικές πληρωμές και επενδύσεις, να δημιουργούμε ή να επιτρέπουμε την ύπαρξη ορισμένων δεσμευτικών μέσων εξασφάλισης, να μεταβιβάζουμε ή να πουλάμε περιουσιακά στοιχεία, να συγχωνευτούμε ή να ενοποιηθούμε με άλλες οντότητες και να συνάπτουμε συναλλαγές με συνδεδεμένες οντότητες. Κάθε μία από τις ανωτέρω δεσμεύσεις υπόκειται σε ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις και επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Πάντως, για όποιον επαγγελματία της αγοράς παρακολούθησε την ενημέρωση των αναλυτών της Frigoglass προ μηνός, η απογοήτευση θα πρέπει να ήταν μεγάλη. Προφανώς και υπάρχει δυσπιστία, αν και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο από την κίνηση και τη συμπεριφορά της μετοχής τελευταία που χτυπάει το ένα υψηλό μετά το άλλο. Αλλά, η ερώτηση του θεσμικού, αν φτάνουν τα διαθέσιμα στην εταιρεία για να βγάλει τη χρονιά, ήταν κάτι το οποίο δεν ανέμενε η διοίκηση κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 6μήνου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μετοχή της Frigoglass τρέχει με τριψήφιο ποσοστό ανόδου από την αρχή του έτους, καθώς, ενισχύεται κατά 100%. Η δε αποτίμηση έχει βελτιωθεί στα 70 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο τρίμηνο υπενθυμίζεται ότι είχε αύξηση πωλήσεων κατά 45% λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά η τελική γραμμή είχε ζημία 12,2 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση περιμένει για το σύνολο του έτους αύξηση πωλήσεων και EBITDA. Η χρονιά στιγματίστηκε από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας με αποτέλεσμα να διαγράψει η εταιρεία στοιχεία του ενεργητικού και δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, η εισηγμένη στις αρχές του μήνα έλαβε προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση.
Αναλυτικότερα, σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων του Κλάδου Υαλουργίας κατά 67% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, λόγω της ανάκαμψης του όγκου πωλήσεων και της αύξησης των τιμών σε όλες τις δραστηριότητες. Το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 14,1% κυρίως λόγω της καλύτερης απορρόφησης του κόστους και των πρωτοβουλιών αυξήσεων τιμών. Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ρουμανία είχε, όπως προαναφέρθηκε, ως αποτέλεσμα τη διαγραφή στοιχείων ενεργητικού και δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία κάνει λόγο για άμεση υλοποίηση του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας για τον περιορισμό του αντίκτυπου από την πυρκαγιά μέσω άμεσης αύξησης της παραγωγής στη Ρωσία και λειτουργίας γραμμής συναρμολόγησης στη Ρουμανία στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 61,2 εκατ. και 13 εκατ. διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές στο τέλος Ιουνίου, επαρκή για την κάλυψη του κόστους χρηματοδότησης και των απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης το 2021, στοιχείο όμως, που προκάλεσε τις απορίες της αγοράς. Πέρα από τις ζημιές ύψους 11 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά και μάλιστα εμφανίζονται αυξημένα στο 6μηνο σε 96,1 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπερνούν τα 104 εκατ. ευρώ.