THEPOWERGAME
Τριάντα χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες, στο πρώην κεντρικό ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, οι κατασκευαστικές εργασίες έδιναν και έπαιρναν. Το πρώτο κατάστημα της McDonald’s ετοιμάζονταν να ανοίξει τις πόρτες του επιτέλους και στην Ελλάδα. Ομογενείς εργαζόμενοι από Αμερική, Αυστραλία και άλλες χώρες όπου είχε παρουσία η θρυλική αμερικανική αλυσίδα είχαν έρθει να εκπαιδεύσουν τους νέους εργαζόμενους και να συνδράμουν τον πρώτο καιρό. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 12 Νοεμβρίου του 1991 και το πρώτο διάστημα το κατάστημα του Συντάγματος μπαινόβγαινε μέσα στην πρώτη δεκάδα πωλήσεων του παγκόσμιου συστήματος της McDonald’s.
Μιλάμε για την χρυσή εποχή των fast foods με την Wendy’s να διαθέτει επίσης ένα εμβληματικό εστιατόριο στην Σταδίου (σ.σ. στον χώρο που φιλοξενείται σήμερα το κατάστημα της Hermès στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού) την Goody’s να έχει παρουσία σχεδόν σε όλη την χώρα και δύο μικρότερες ελληνικές αλυσίδες, την Hambo και την Lebel, να αυξάνουν και αυτές τα σημεία τους συνεχώς. Τόσο το θετικό πρώτο δείγμα του Συντάγματος όσο και η τάση της αγοράς έδωσε το πράσινο φως από τα κεντρικά της McDonald’s για επίσπευση της διαδικασίας επέκτασης.
Εξήντα καταστήματα πριν από την κατάρρευση
Το δεύτερο κατάστημα ήρθε ένα χρόνο αργότερα στο Πασαλιμάνι και ένα τρίτο εταιρικό προστέθηκε στην Ομόνοια. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η παράλληλη επέκταση μέσω franchise. Μέσω του συστήματος έγινε κυρίως η επέκταση στην επαρχία και στις συνοικίες της Αθήνας. Κάπως έτσι το 1994 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και μετά το 1999 ξεκίνησε και η επαρχία με στόχευση κυρίως στα τουριστικά νησιά. Σύμφωνα με τους τότε franchisee το εποχικό κατάστημα στο Φαληράκι της Ρόδου έκανε τζίρο 2 εκατ. ευρώ τους θερινούς μήνες που λειτουργούσε καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει την διοίκηση της McDonald’s Ευρώπης. Στο απόγειο της, γύρω στο 2005, η αμερικανική αλυσίδα διέθετε πάνω από 60 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν αναπτυχθεί μέσω franchise.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 άρχισαν να εντείνονται τα προβλήματα που είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Μειωμένη κίνηση στα καταστήματα, έντονος ανταγωνισμός από την Goody’s, συνεχείς αλλαγές διοικήσεων που έρχονταν από το εξωτερικό δεν μπορούσαν να καταλάβουν την ελληνική αγορά πόσο περισσότερο να βρουν λύσεις, προβλήματα σε σχέση με τους δικαιοδόχους. Με τους τελευταίους η τότε διοίκηση βρέθηκε αρκετές φορές σε δικαστικές αίθουσες είτε ως κατηγορούμενη είτε ως κατήγορος. Αποτέλεσμα ήταν το 2010 η McDonald’s να έχει χάσει πάνω από τα μισά της καταστήματα (σ.σ. είχε πλέον 19 εταιρικά και 10 franchise) να πραγματοποιεί τζίρο 27 εκατ. ευρώ και να έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 84 εκατ. ευρώ.
Οι επίμονοι Μαλτέζοι της Premier Capital
To να αποχωρήσει η McDonald’s από την Ελλάδα δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι. Πέρα από το ότι θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της δεν είχε και νόημα καθώς υπήρχαν καταστήματα όπως του Συντάγματος και σε τουριστικά σημεία που ήταν πολύ κερδοφόρα. Το 2011, την εποχή που τα μνημόνια είχαν μπει στην ζωή μας και η κρίση φούντωνε στην Ελλάδα βρέθηκε η χρυσή τομή. Τα εταιρικά καταστήματα δόθηκαν μέσω master franchise στην μαλτέζικη Premier Capital η οποία ήδη έτρεχε το αμερικανικό σήμα σε Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
Αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν την κίνηση αυτή ως μία προσπάθεια να μην σκάσει η «βόμβα» του ολικού «λουκέτου» στα χέρια της μητρικής. Οι Μαλτέζοι τους διέψευσαν, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και παίρνοντας σκληρές αποφάσεις, όπως πχ το κλείσιμο του καταστήματος στην Ομόνοια καθώς ήταν ζημιογόνο κατάφεραν αρχικά να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία και στην συνέχεια να αρχίσουν να ανεβαίνουν από τον πάτο του βαρελιού που προσδιορίζεται στο 2013. Ήταν η χρονιά που έκλεισε το τελευταίο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη ενώ είχαν αποδεκατιστεί και τα υπόλοιπα καταστήματα που είχαν αναπτυχθεί μέσω franchise. Απο τα 29 καταστήματα που είχε κληρονομήσει από την διοίκηση της McDonald’s είχε πλέον 18 εταιρικά και 2 franchise τα οποία σύντομα θα έκλειναν και αυτά. Από τα 27 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2010 είχε πέσει το 2013 στα 18,6 εκατ. ευρώ με τις ζημίες να συνεχίζουν έστω και σε μικρότερο βαθμό.
Τα πρώτα χαμόγελα ήρθαν το 2014 όταν οι πωλήσεις έσπασαν ξανά το φράγμα των 20 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 21 εκατ. ευρώ ενώ το σημαντικότερο ήταν ότι για πρώτη φορά στο τέλος του ισολογισμού καταγράφονταν κέρδη έστω και οριακά, 36 χιλ. ευρώ. Ήταν όμως η αρχή μίας αντίστροφης πορείας που οδήγησε στο 2019 τις πωλήσεις σχεδόν να διπλασιαστούν να φθάσουν τα 40,8 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να αγγίξουν το 1 εκατ. ευρώ. Το 2020 που η εστίαση χτυπήθηκε όσοι λίγοι κλάδοι από την επέλαση του κορονοϊού η Premier Capital Hellas A.E., όπως είναι το όνομα της θυγατρικής των Μαλτέζων στην χώρα μας, εμφάνισε μικρή πτώση στον τζίρο πέφτοντας στα 37,6 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία η οποία έχει επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη και στην Λάρισα διαθέτει πλέον 26 καταστήματα και απασχολεί περισσότερα από 680 άτομα ενώ οι συνολικές της επενδύσεις στην δεκαετία που έχει τα ηνία της McDonald’s στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.
Είναι άγνωστο εάν οι συνθήκες επιτρέψουν τον προσεχή Νοέμβριο τον εορτασμό των 30 χρόνων της McDonald’s στην Ελλάδα το σίγουρο όμως είναι ότι ο Victor Tedesco, o CEO της Premier Capital plc, και η ομάδα του στην Ελλάδα θα ανοίξουν μία σαμπάνια καθώς κατάφεραν στα δικά τους 10α γενέθλια στην χώρα μας να πετύχουν την απόλυτη ανατροπή. Ανέλαβαν μια σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία και την κατέστησαν κερδοφόρα σε χρόνο ρεκόρ όταν μεγαλύτερες αλυσίδες στον ίδιο χώρο στην Ελλάδα παλεύουν ακόμη με τους δαίμονες τους και συσσωρευμένες ζημιές.