THEPOWERGAME
Ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας και των lockdowns είναι γνωστό. Όμως, μέσα σε όλη αυτή τη γενικότερη δυσπραγία υπάρχουν και κάποια σήματα τα οποία μπορεί να μέτρησαν σημαντικές απώλειες αλλά ήταν μικρότερες από κάποια άλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Goody’s Burger House, γνωστή και ως Goody’s, της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 από τον Ιωάννη Διονυσιάδη και κατέβηκε στην Αθήνα το 1981.
Τα οικονομικά στοιχεία
Η αλυσίδα Goody’s που ανήκει στον κλάδο εστίασης της Vivartia, ο οποίος παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του κατά 42,1%, πέρυσι εμφάνισε μικρότερες απώλειες 27,7% έναντι του Flocafe οι πωλήσεις του οποίου μειώθηκαν κατά 53,3%, της Everest που υποχώρησαν κατά 39,7%, και της La Pasteria που μειώθηκαν κατά 53%. Η προφανής απάντηση στο γιατί η Goody’s άντεξε περισσότερο είναι γιατί τα σήματα Flocafe και La Pasteria επηρεάστηκαν περισσότερο από τα lockdowns και υπολειτούργησαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2020, ενώ το Everest με κλειστά εμπορικά καταστήματα, περιορισμό στην κυκλοφορία και έλλειψη τουριστικού ρεύματος δεν είχε την πελατεία εκείνη που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
Συνολικά ο τζίρος του κλάδου εστίασης του ομίλου Vivartia μειώθηκε πέρυσι στα 113,4 εκατ. ευρώ από 195,7 εκατ. ευρώ το 2019 και τα EBITDA μειώθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ.
Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σημάτων μέσω της υπηρεσίας Delivery και προσαρμογή της υπηρεσίας του take away με βάση τις κρατικές οδηγίες, ενισχύοντας τα κανάλια delivery, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν νέες συνεργασίες με food aggregators.
Η παρουσία στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης
Επιπλέον, με την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού της Fraport στις αρχές του 2020 ο κλάδος εξασφάλισε τη συνέχιση της δραστηριότητάς του στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Μυκόνου και απέκτησε παρουσία με νέα σημεία και concepts στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης.
Ειδικότερα, εντός του 2020 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα νέα concepts «Herbs & Olives» και «Bistro dei Cavalieri» στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Επίσης, παρά τη παγκόσμια κρίση στον κλάδο της εστίασης και την καθολική εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19, ο κλάδος το 2020 διατήρησε την παρουσία του σε συνολικά 9 χώρες εκτός των Ελληνικών συνόρων με 14 σημεία, με το άνοιγμα στις αρχές του 2020 του πρώτου καταστήματος Flocafe Espresso Room σε κεντρικό σημείο της Πόλης του Κουβέιτ. Παράλληλα, η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας θα συνεχιστεί το 2021, με ανάπτυξη καταστημάτων Goody’s Burger House σε Κύπρο και Σαουδική Αραβία, του σήματος Flocafe Espresso Room σε Κατάρ και ενός ακόμα σημείου σε εμπορικό κέντρο στο Κουβέιτ, καθώς στα εν λόγω έργα υπήρξε καθυστέρηση λόγω των συνεπειών της πανδημίας.