THEPOWERGAME
Σήμερα, το απόγευμα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με το τίμημα που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι να κρίνει την τύχη του μεγάλου διαγωνισμού. Εδώ και ημέρες γράφονται διάφορες εκτιμήσεις για το τίμημα, με βάση και τη λογιστική αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων που προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ.
Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για το 49% είχαν περάσει οι αμερικανικές CVC Capital Partners, Blackrock, KKR και Oak Hill Advisors, η γαλλική Ardian, η καναδική BCI, η αυστραλιανή Macquarie, η ιταλική F2i και η επίσης αυστραλιανή First Sentier Investors που ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group. Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι πλέον «ζεστοί» είναι η CVC Capital Partners (ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα με τοποθετήσεις περί το ένα δισ. τα τελευταία χρόνια), οι Αυστραλοί της Macquarie (που δεν έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει κάποια σημαντική επένδυση στη χώρα μας), αλλά και η Ιαπωνικών συμφερόντων First Sentier.
Εσχάτως ακούγεται πως η KKR, που επίσης φέρονταν ως σίγουρος υποψήφιος για κατάθεση προσφοράς, έχει δεύτερες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται περί φημολογίας καθώς τα τελικά σχήματα μπορεί να είναι διαφορετικά, να υπάρξουν κοινές προσφορές ή διευρυμένα σχήματα.
Η αναγκαιότητα για προσέλκυση επενδυτή
Το καλύτερο σενάριο για τη διοίκηση Γ. Στάσση στη ΔΕΗ είναι να υπάρξει ικανοποιητική προσφορά στις 3 Σεπτεμβρίου ώστε να κλείσει η υπόθεση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς. Τα νέα κεφάλαια θα στηρίξουν τόσο το στόχο μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης, όσο και τις νέες σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και νέους τομείς, από την ηλεκτροκίνηση μέχρι τις τηλεπικοινωνίες.
Η προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή είναι, πάντως, αναγκαιότητα και για την ΔΕΗ καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ με επίκεντρο την ψηφιοποίηση. Τα «έξυπνα δίκτυα» θεωρούνται μονόδρομος για την επόμενη ημέρα της ηλεκτρικής ενέργειας, των αλλαγών που φέρνει η συνεχής επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, από τους έξυπνους μετρητές μέχρι τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις τηλεπικοινωνίες.
Ενδεικτικές των μεγάλων αναγκών σε κεφάλαια που θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι δηλώσεις του προέδρου των ευρωπαϊκού οργανισμού E.DSO Christian Buchel σύμφωνα με τις οποίες θα δαπανούν 40 δισ. ετησίως για την επόμενη δεκαετία λόγω της ενεργειακής μετάβασης. Ο διεθνής οργανισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο IRENA, προβλέπει πως ενώ μέχρι σήμερα επενδύονταν περί τα 271 δισ. δολάρια ετησίως στην ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την περίοδο 2021 – 2050 πρέπει να επενδύονται 600 δισ. δολάρια ώστε να καλυφθούν οι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
ΔΕΔΔΗΕ: Στο στόχαστρο ισχυρών funds
Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο στόχαστρο ισχυρών ξένων funds για αρκετούς λόγους. Πρώτον, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων στη διεθνή αγορά που αναζητούν σίγουρες τοποθετήσεις. Μια εταιρεία διαχείρισης δικτύων καλύπτει αυτή την ανάγκη, ειδικά όταν ο ΔΕΔΔΗΕ παρέχει μία από τις υψηλότερες εγγυημένες αποδόσεις στην Ε.Ε. που προσεγγίζει το 6,7%. Σε αυτό το επίπεδο προσδιορίστηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024.
Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει, επίσης, τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Η λογιστική αξία της περιουσιακής βάσης του δικτύου διανομής που διεκδικούν οι ξένοι επενδυτές προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ. Στις παρουσιάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για το πρόσφατο «πράσινο ομόλογο» επισημαίνεται πως τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΔΕΔΔΗΕ θα φτάσουν τα 0,45 δισ. ευρώ το 2023, με τις επενδύσεις να αυξάνονται από τα 170 εκατ. ευρώ το 2020 σε 340 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μήκος του δικτύου προσεγγίζει τα 242.000 χιλιόμετρα.