THEPOWERGAME
Η ΜΕΛ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι μία από τις γνωστές χαρτοποιίες της χώρας καθώς τα προϊόντα της δεν φτάνουν στον τελικό καταναλωτή είναι όμως μία από τις μεγαλύτερες της χώρας και προμηθευτής βιομηχανιών καθώς παράγει χαρτόνι για συσκευασίας από ανακυκλωμένο χαρτί. Από το 2012 έχει περάσει στα χέρια του τουρκικού ομίλου PAK Group BV o οποίος μετά την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας έχει καταστεί ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χαρτονιού στην Ευρώπη, φτάνοντας σε ετήσιο επίπεδο τους 360.000 τόνους.
Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά καθώς η ΜΕΛ, που δημιούργησε το 1967 ο Γιώργος Λαδόπουλος, παρουσίασε ελαφρά μείωση πωλήσεων και πέρασμα στις ζημιές. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 55,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,48% λόγω της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης από 503,74 ευρώ/τόνο σε 497,70 ευρώ/τόνο, ήτοι ποσοστιαία μείωση 1,2% ενώ σημειώθηκε και μικρή μείωση του όγκου των πωλήσεων από 112,8 χιλιάδες τόνοι το 2019 σε 112,2 χιλιάδες τόνους το 2020 (ποσοστιαία μείωση 0,5%).
Τα αποτελέσματα προ φόρων είναι ζημιογόνα και ανήλθαν στο ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 60 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Αντίστοιχα το μικτό κέρδος ανήλθε στο ποσό 9,6 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 17% περίπου επί του κύκλου εργασιών ενώ την προηγούμενη χρήση είχε ανέλθει στο ποσό των 10,6 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 19% περίπου επί του κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με την εταιρεία η μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών αγοράς του ανακυκλωμένου χαρτιού λόγω της έλλειψης που υπήρχε στην αγορά από τη μείωση της κατανάλωσης εντός του 2020 εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Η διοίκηση της εταιρίας αναμένει ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2021 με τη λήξη της καραντίνας. Περαιτέρω, η εταιρεία προχώρησε σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την εργασία σημαντικού αριθμού εργαζομένων, προκειμένου για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού της και μείωση του ετήσιου εργατικού της κόστους, γεγονός που επιβάρυνε πρόσκαιρα και εφάπαξ τη μισθολογική της δαπάνη.
Επενδυτικό πλάνο
Την περίοδο 2017-2020 έλαβαν χώρα σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του επενδυτικού σχεδίου της ΜΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα καλυφθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με μακροπρόθεσμο δανεισμό. Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, με τις νέες επενδύσεις θα αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα, θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος, θα βελτιωθεί η ποιότητα του προϊόντος και ο βαθμός αξιοπιστίας της λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού και συνεπώς θα οδηγήσουν την ΜΕΛ σε σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα στα επόμενα έτη σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο του τουρκικού ομίλου.
Επιπρόσθετα, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα υπαχθούν στα πλαίσια επενδυτικών νόμων γεγονός που θα αποφέρει ωφέλεια στις ταμειακές ροές της ΜΕΛ, ενώ τον φετινό Ιούνιο έλαβε έγκριση άλλων επενδυτικών έργων ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον σημειώνεται ότι η εταιρία έχει στην κατοχή της επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 5,7 εκατ. ευρώ και αναμένει να πωληθούν μέχρι το 2022 ενισχύοντας σημαντικά τη χρηματοοικονομική θέση και τη ρευστότητα της εταιρείας.
Παραγωγή ενέργειας
Τέλος για το επόμενο οικονομικό έτος, αναμένεται επίσης ότι η διοίκηση θα ολοκληρώσει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις εξοικονόμησης κόστους, ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, μετά την επιτυχή συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές και την επικείμενη έλευση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του εργοστασίου, θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου που θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων της ΜΕΛ αλλά και την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους.