Το πρόβλημα του γενικευμένου μπλακάουτ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία προκάλεσε συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, με την «έκθεση», ωστόσο, των υπόλοιπων χωρών να μην είναι μεγάλη και έτσι να μην τις επηρεάζει. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα. Η σύσκεψη ήταν γενικού συντονισμού και έρχεται να προστεθεί στις συσκέψεις που έγιναν πριν από το Πάσχα, σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να «φωτιστούν» οι αιτίες που οδήγησαν στο γενικευμένο μπλακάουτ στην Ισπανία, σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα σενάρια. Πάντως, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε εστίαση και στα δομικά προβλήματα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και συγκεκριμένα στο πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ.
Όπως σημειώνει και η στήλη Big Mouth, στόχος είναι η κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν Ισπανία και Πορτογαλία στο σκοτάδι, αλλά και ο ευρύτερος συντονισμός για την ομαλή ηλεκτροδότηση του δικού μας δικτύου.

Μαζικό μπλακάουτ φέρνει το χάος στην Ισπανία © EPA/RODRIGO JIMENEZ
Σε επιφυλακή το ενεργειακό σύστημα λόγω της χαμηλής ζήτησης
Ο ΑΔΜΗΕ με χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποιούσε ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί να κλείσουν οι παραγωγοί της ομάδας Β τους διακόπτες των πάρκων τους στο χρονικό διάστημα από τις 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Ο λόγος είναι η εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που φαινόταν ότι θα είχαμε όλη την εβδομάδα. Αυτή η υπερπαραγωγή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, και η εκτίμηση αυτή ισχυροποιείται από το γεγονός πως τις επόμενες ώρες θα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Άρα, αν και προς το παρόν δεν συγκλήθηκε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, φαίνεται πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και αποδεικνύεται πως δεν θα αφορούσε μόνο δύο με τρεις Κυριακές του Απριλίου και το τετραήμερο του Πάσχα, αλλά ένα πολύ μεγάλο διάστημα, που μένει να δούμε την τελική διάρκειά του. Φαίνεται, πάντως, πως επαληθεύονται οι εκτιμήσεις πως φέτος θα είχαμε πολύ μεγάλες περικοπές και πως επιλέχθηκε η μεταβατική λύση της αξιοποίησης της ομάδας Β, μέχρι να λυθεί το θέμα του τηλεχειρισμού.
Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Ισπανία και Πορτογαλία
Σχεδόν πλήρως έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τις δύο χώρες να επανέρχονται στην κανονικότητα μετά το χάος που προκάλεσε το χθεσινό γενικό μπλακάουτ. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αν και το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης μάλλον αποκλείεται. Η πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία αποκατασταθεί άνω του 99%, ενώ στην Πορτογαλία έχει επανέλθει πλήρως. Ορισμένες περιοχές της Ισπανίας παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον ο Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να συγκαλεί υπό την προεδρία του βασιλιά Φελίπε νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η αιτία του πρωτοφανούς μπλακάουτ παραμένει μυστήριο. Οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής των δύο χωρών δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής σαφή απάντηση. Διάφορες εικασίες έχουν ακουστεί, όπως ότι η απότομη αύξηση της τάσης μπορεί να ευθύνεται για την διακοπή ρεύματος σε όλη την Ισπανία. Πάντως, το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης φαίνεται να αποδυναμώνεται.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μέσα σε 5 δευτερόλεπτα χάθηκαν 15 γιγαβάτ, γεγονός που αντιστοιχεί στο 60% των αναγκών της χώρας για ηλεκτροδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές χρειάστηκαν να απεγκλωβίσουν 35.000 επιβάτες οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου, τρένου κλπ.
Η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μεταξύ τους στενά συνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, με λίγες όμως διασυνοριακές συνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό προτρέπει τις χώρες της ΕΕ να εγκαταστήσουν περισσότερες διασυνδέσεις, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια και θα διευκόλυνε τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τα σύνορα. Η Μαδρίτη, η Λισαβόνα και το Παρίσι έχουν επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία τους να προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο, όμως η πρόοδος είναι αργή.
Αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφές εάν περισσότερες συνδέσεις με την Ευρώπη θα είχαν μετριάσει τη συσκότιση στην Ιβηρική
Υπενθυμίζεται ότι το ξαφνικό μαζικό μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία επηρέασε τα συστήματα δημόσιων μεταφορών, τις τηλεπικοινωνίες, τα φανάρια και τα νοσοκομεία και κατ’ επέκταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το ξαφνικό μπλακάουτ.
Η αιτία του μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο η πορτογαλική διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου REN ανακοίνωσε ότι το μπλακάουτ που επηρέασε την Πορτογαλία οφείλεται σε βλάβη στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο».
Λόγω ακραίων θερμοκρασιακών μεταβολών στην Ισπανία σημειώθηκαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, αναφέρει η REN, εξηγώντας πως το φαινόμενο, γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή», προκάλεσε ταλαντώσεις που οδήγησαν σε αποτυχίες συγχρονισμού μεταξύ των συστημάτων.
Η REN τόνισε, επίσης, ότι οι αποτυχίες αυτές προκάλεσαν διαδοχικές διαταραχές στο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της, είναι «αδύνατον» προς το παρόν να προβλεφθεί το πότε θα αποκατασταθεί το δίκτυο στη χώρα. «Αυτήν τη στιγμή είναι ακόμα αδύνατον να προβλεφθεί πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί όλοι οι πόροι» για την επίλυση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το Reuters, η πορτογαλική αστυνομία αναφέρει ότι επηρεάστηκαν τα φανάρια σε όλη τη χώρα, το μετρό είναι κλειστό στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, καθώς και στο Πόρτο.

Μπλακάουτ Ισπανία © EPA/Quique Garcia
Τι λένε οι ισπανικές αρχές για το μπλακάουτ
Την ίδια στιγμή, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εκτεταμένο μπλακάουτ που έπληξε τη χώρα οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ταλάντωση».
Πρόκειται για μια απότομη και ταχεία μεταβολή της συχνότητας του ηλεκτρικού δικτύου, η οποία πρέπει να παραμένει σταθερή γύρω στα 50 Hz για να διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος. Οι ταλαντώσεις αυτού του είδους μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας τελικά σε διακοπή ρεύματος.
«Η ταλάντωση συμβαίνει, στη συνέχεια μία γραμμή μεταφοράς τίθεται εκτός λειτουργίας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση άλλων γραμμών μεταφοράς, προκαλώντας ένα φαινόμενο κατάρρευσης αλυσιδωτής μορφής», εξηγεί ο Άρτιομς Ομπούσεβς, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών ZHAW της Ελβετίας.
Παρ’ ότι οι αρχές επιβεβαιώνουν ότι η άμεση αιτία ήταν η ταλάντωση, παραμένει ακόμη άγνωστο τι την προκάλεσε αρχικά.
Παράλληλα, ο ισπανικός σιδηροδρομικός φορέας λέει ότι έχει διακοπεί «ολόκληρο» το δίκτυο. Η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας, Renfe, αναφέρει ότι «ολόκληρο το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε» στις 12:30 τοπική ώρα. «Τα τρένα σταμάτησαν και δεν αναχωρούσαν» απ’ όλους τους σταθμούς, αναφέρει η εταιρεία. Οι τηλεφωνικές γραμμές φέρονται επίσης να έχουν διακοπεί σε ολόκληρη την Ισπανία.

Ολικό μπλακ άουτ στην Ισπανία © EPA/MARISCAL
Κόστα: «Καμία ένδειξη για κυβερνοεπίθεση»
Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να οφείλεται σε «κυβερνοεπίθεση».
«Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και στις δύο χώρες εργάζονται για να βρουν την αιτία και να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παραμένει σε επαφή με τις ηγεσίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ωστόσο, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση».
I am in touch with @sanchezcastejon and @LMontenegro_PT about the widespread power outages in Spain and Portugal today.
Grid operators in both countries are working on finding the cause, and on restoring the electricity supply.
At this point, there are no indications of any…
— António Costa (@eucopresident) April 28, 2025
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) της Ισπανίας, μέρος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI), υπεύθυνο για την κυβερνοασφάλεια των δημόσιων ιδρυμάτων και για την προστασία κρίσιμων υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, διερευνά εάν η διακοπή ρεύματος είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.
Τονίζεται πως η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από εκατοντάδες ιδιαίτερα σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις κάθε χρόνο, λόγω της στάσης της στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα.
Σάντσεθ: «Όχι στις εικασίες για το μπλακάουτ, συστάσεις στους πολίτες»
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία μετά το ξαφνικό μπλακάουτ ενημέρωσε τους πολίτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Αναγνωρίζοντας τον «τεράστιο» αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών, ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος. Σε τρεις περιοχές -την Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα και τη Μαδρίτη- η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα μέσω της νομοθεσίας πολιτικής προστασίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία αποκατάστασης της ενέργειας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, χάρη στις διασυνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο, καθώς και στα εγχώρια ενεργειακά αποθέματα. Όπως ανέφερε, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί «σύντομα».
Όσον αφορά την αιτία της διακοπής, ο Σάντσεθ μίλησε για «ισχυρή τεχνική διακύμανση στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη «οριστική πληροφόρηση» για το τι ακριβώς την προκάλεσε.
Με αυστηρό τόνο προειδοποίησε τους πολίτες να μην προχωρούν σε εικασίες σχετικά με τα αίτια της βλάβης. «Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, αλλά το σημαντικότερο αυτήν τη στιγμή είναι η άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», τόνισε. Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσκολίες, το νοσοκομειακό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τη βοήθεια γεννητριών. Παρ’ ότι τα ΑΤΜs έχουν επηρεαστεί, το βασικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά δρομολόγια, σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν τη διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα «υπεύθυνα» -διατηρώντας τις κλήσεις σύντομες και καλώντας το 112 μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα σήμερα.
Σημειώνεται πως σε μια σειρά από ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει εκδώσει παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους που πλήττονται από την απώλεια ρεύματος, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να μη διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ή εικασιακές δημοσιεύσεις σχετικά με τα αίτια του μπλακάουτ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr